Κομισιόν: «Η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη»

Η πιθανολογούμενη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη όσον αφορά τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Και πρόσθεσε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί αντικείμενο των τρεχουσών διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.
Μοσκοβισί: «Να καταλήξουμε σε δράσεις και να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα»
Aν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία, αναφέρει σε συνέντευξή του («Έθνος») ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας: «Με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν γίνει πολλά από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Εκτός από τη νομοθέτηση των δύο “πακέτων” μέτρων που ψηφίστηκαν στις 15 και τις 22 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα και οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τις τεχνικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι «οι Έλληνες εταίροι μας ανταποκρίνονται πλήρως και εποικοδομητικά και εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση μιας συμφωνίας η οποία είναι προς το συμφέρον όλων».
Όπως εξάλλου αναφέρει, οι συζητήσεις μέχρι τώρα έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων και ζητημάτων πολιτικής. «Κατ' αρχάς πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης», δηλώνει ο επίτροπος και προσθέτει ότι «προφανώς, η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αρχή του έτους και υπάρχει συμφωνία ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους».
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα στο παρόν στάδιο, αλλά η εποικοδομητική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει τώρα να επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς», σημειώνει, ενώ σε ερώτηση ως προς τα επόμενα βήματα απαντά ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και στον καθορισμό για τα ορόσημα στο χρονοδιάγραμμα.
«Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία»
«Το κείμενο του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και οκατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας» τονίζει ο κ. Μοσκοβισί και σημειώνει: «Η πορεία έχει χαρτογραφηθεί και τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Τώρα το θέμα είναι ο χρόνος. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ελλάδα να συνεχίσει να δουλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους της. Θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπομένων μέτρων
-όπως περιγράφονται κατ' αρχήν στο κείμενο της συνόδου κορυφής- ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα. Βασίζομαι στους Έλληνες εταίρους μας να ακολουθήσουν μια φιλόδοξη ατζέντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία».
Σε ερώτημα τι άλλο πρέπει να γίνει για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ο επίτροπος Οικονομικών θυμίζει: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Έλληνες είναι κοντά στην καρδιά του και γι' αυτόν τον λόγο έχει ασχοληθεί προσωπικά για να βοηθήσει την Ελλάδα»
«Την ίδια στιγμή που εργαζόμαστε για το νέο πρόγραμμα, η Επιτροπή εργάζεται παράλληλα για να βοηθήσει την Ελλάδα παρέχοντας τεχνογνωσία και χρηματοδότηση για επενδύσεις» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί και προσθέτει ότι στις 15 Ιουλίου η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα έως το 2020. «Η Επιτροπή θέλει να βοηθήσει στις προσπάθειες σας για την ανοικοδόμηση της οικονομίας σας, προς όφελος της Ελλάδας και για το καλό της Ένωσης. Είμαστε μαζί σε αυτό».