Βίντεο ντοκουμέντο: Εικόνες ντροπής στο νοσοκομείο Αττικόν

Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αποτυπώνουν οι εικόνες από βίντεο-ντοκουμέντο από το νοσοκομείο Αττικόν, που παρουσίασε o τηλεοπτικ΄΄ος σταθμός ΜEGA, αλλά και τα όσα λένε οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ένα από τα μεγαλύτερα του Λεκανοπεδίου.
Στις εικόνες του βίντεο από το νοσοκομείο, μία ημέρα μετά τη γενική εφημερία, οι διάδρομοι στην Παθολογική Κλινική φαίνονται να είναι γεμάτοι από ράντζα και οι γιατροί να εξετάζουν τους ασθενείς σε... κοινή θέα.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο "Αττικόν" Γιάννης Πλαγιαννακος, σε κάθε εφημερία "οι προσελεύσεις είναι πάνω από 1.000 σε 24ωρη βάση και από αυτές τις 1.000, μονίμως οι 180-200 γίνονται εισαγωγές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τόσες κενές κλίνες στο νοσοκομείο και να γεμίζουν οι διάδρομοι".
Όπως λένε, μάλιστα, οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο από το ράντζο. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, είναι να εφημερεύει ταυτόχρονα και άλλο νοσοκομείο στη Δυτική Αττική ή να ανοίξουν ξανά οι δύο Παθολογικές Κλινικές στο Λοιμωδών, έτσι ώστε να μην μπαίνει το Αττικόν σε εφημερία με πληρότητα ήδη στο 100%.
Κατά τη διάρκεια της εφημερίας, οι ασθενείς στα επείγοντα περιμένουν έως και 7 ώρες μέχρι να τους εξετάσει κάποιος γιατρός, ενώ οι συνοδοί τους αναγκάζονται να μετακινούν οι ίδιοι τα φορεία και τα καροτσάκια, αφού υπάρχουν μόνο 3 τραυματιοφορείς.
Και δεν είναι μόνον αυτά... Το ακτινολογικό μηχάνημα στα τακτικά ιατρεία είναι εκτός λειτουργίας, στο τμήμα υπερήχων οι γιατροί δουλεύουν με μηχανήματα που έχουν σπασμένες κεφαλές και με την ευκρίνεια στην οθόνη να είναι ανύπαρκτη, πισίνα που θα βοηθούσε ασθενείς με σοβαρά κινητικά προβλήματα παραμένει σε αχρησία, ενώ συχνότατες είναι οι αστοχίες υλικών.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η αδυναμία συντήρησης των ιατρικών μηχανημάτων, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, προκαλούν σωρεία προβλημάτων στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου:
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τα 27 κρεβάτια που υπάρχουν λειτουργούν τα 19
Η Εντατική Μονάδα Παίδων είναι κλειστή αν και υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός
Στη μονάδα νεογνών από τα 22 κρεβάτια λειτουργούν τα 8
Από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι μισές
Ο μαγνητικός τομογράφος για πάνω από 18 μήνες είναι χαλασμένος, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για να επισκευαστεί και
Όλες οι κλινικές λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, δηλαδή ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 44 ασθενείς αν υπολογιστούν και αυτοί που είναι στα ράντζα