Τσίπρας: Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ

Αν εκλεγούμε, δεσμευόμαστε ότι θα κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ και θα ακυρώσουμε τους όρους της λιτότητας, διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους χωρίς «μονομερείς» ενέργειες, «εκτός αν μας αναγκάσουν» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι εάν το κόμμα του επικρατήσει σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα ζητήσει από τους εταίρους της να διαγράψουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Όπως αναφέρει, τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν κανονικά, αλλά επισημαίνει ότι σκοπεύει να ζητήσει μεταχρονολόγηση των λήξεων για το μέρος του χρέους που διατηρεί η ΕΚΤ.
«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε σε μία συμφωνημένη λύση» τονίζει, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι αρχικά σκληρή και ουσιαστική.
«Σε ότι αφορά το χρέος βέβαια, και τη δανειακή σύμβαση που θα διαπραγματευτούμε: εκεί εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός και αν μας αναγκάσουν...Πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει γιατί κανένας δεν θα έχει κέρδος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης».
Μετά τις εκκλήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, για συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες ψηφοφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει πάντως ότι θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από ενδεχόμενες εκλογές.