Οι διαδικασίες για να πάμε σε νέες εκλογές! Τι προβλέπεται

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, η νέα Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαϊου πρέπει να συγκληθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17.05.2012 προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και να εκλεγεί το νέο προεδρείο του κοινοβουλίου. Τι θα γίνει όμως αν στο μεταξύ προκύψει θέμα νέας προσφυγής στις κάλπες; Έγκυροι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι σε κάθε περίπτωση η σύγκληση της Βουλής είναι αναπόφευκτη και προσθέτουν ότι θα μπορούσε  να γίνει λίγο νωρίτερα αν ο κ. Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα. Αλλοι πάλι αναφέρουν ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές και χωρίς σύγκληση της Βουλής και ορκωμοσία των νέων μελών της, άποψη που φαίνεται να μην έχει μεγάλη αποδοχή.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σύγκληση της Βουλής , η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει λίγες ώρες ώσπου να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα την διαλύει και θα προκηρύσσει εκλογές, δεν μπορεί να ληφθεί ως τακτική σύνοδος κοινοβουλευτικής περιόδου και άρα δεν τίθεται θέμα παραγραφής των τυχόν αδικημάτων που τελέστηκαν επι διακυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου. 

Ειδικότερα, έμπειροι συνταγματολόγοι εξηγούν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 64 του Συντάγματος “η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι συντομότερη από πέντε μήνες” και άρα αυτό που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να ληφθεί ως νέα σύνοδος». Παρά ταύτα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η παραπάνω προβληματική ερμηνεία του Συντάγματος» σε μια ενδεχόμενη αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους χειρισμούς που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο από την επόμενη Βουλή.