Fakelaki AND Rousfeti : Διεθνές ρεζιλίκι και με ορολογία για την διαφθορά στην Ελλάδα

Από την Τhe Wall Street Journal
Φωτογραφία από το Βατοπέδι και το πρωτοφανές σε παγκόσμια πατέντα πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο κοσμεί το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας
Δείτε τα βασικά και αποκαλυπτικά σημεία του δημοσιεύματος που εξηγεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο γιατί οδηγούμαστε στην Χρεοκοπία! To βάθος της διαφθοράς σε όλο το σύστημα του ελληνικού κράτους, των πολιτικών , των θεσμών κλπ

ΑΘΗΝΑ-Πίσω από την κρίση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα βρίσκεται ένα αίνιγμα: Γιατί το κράτος δαπανά τόσο πλουσιοπάροχα, αλλά συλλέγει φόρους τόσο φτωχά; Πολλοί Έλληνες λένε ότι η απάντηση χρειάζεται μόνο δύο λέξεις: fakelaki και rousfeti.



Fakelaki είναι η ελληνική λέξη για "μικρός φακέλος", για την δωροδοκία .Η δωροδοκία που επηρεάζει όλους, από τους ασθενείς σε νοσοκομείο ιχθυοπώλες. Rousfeti σημαίνει δαπανηρή πολιτική ευνοεί, που διαποτίζουν τα πάντα, από την πρόσληψη των εκπαιδευτικών να ασχολείται με την ελληνική ιδιοκτησία ορθόδοξους μοναχούς.
Μια μελέτη που δημοσιεύονται στο προσεχείς εβδομάδες από την Ουάσινγκτον, που βασίζεται στο Brookings Institution διαπιστώνει ότι η δωροδοκία, στερεί απο το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή πάνω από € 20 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια).

"Βασικό πρόβλημά μας είναι η συστηματική διαφθορά", πρωθυπουργός στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε όταν ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του προηγούμενου έτους, υποσχόμενοι να αλλάξει μια νοοτροπία που θεωρεί την εναλλαγή στην εξουσία είναι ένα μέσο για λεηλατήσουν.

Η μελέτη Brookings, η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ των δεικτών της διαφθοράς και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 αναπτυγμένες ή σχεδόν τις ανεπτυγμένες οικονομίες, τονίζει πως η διαφθορά έχει πλήξει τα δημόσια οικονομικά σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, και σε μικρότερο βαθμό, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα κατά μέσο όρο περίπου 6,5% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων έλλειμμα 13% το περασμένο έτος. Αν η λειτουργία του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα ήταν τόσο καθαρή και διαφανή, όπως η Σουηδία ή την Ολλανδία », η χώρα ενδέχεται να είχε και τα πλεονάσματα στο προϋπολογισμό κατά την τελευταία δεκαετία, αναφέρει η μελέτη.

"Αν Ελλάδα είχε καλύτερο έλεγχο της διαφθοράς-με τα σουηδικά πρότυπα, αλλά ακόμα και της Ισπανίας -θα είχε μικρότερο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος," κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, λέει ο Daniel Kaufmann, υπότροφος στο Brookings και συντάκτης της μελέτης.

Ελλάδα είναι η τελευταία της ζώνης του ευρώ στα 16κράτη σε μια ταξινόμηση από Παγκόσμιους ερευνητές
Τον περασμένο χρόνο, το 13,5% των ελληνικών νοικοκυριών που κατέβαλε ι σε δωροδοκία, € 1.355 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η διεθνής ιαφάνεια τον περασμένο μήνα.
Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, ανώτεροι πολιτικοί έχουν παραιτηθεί ως αντικείμενο έρευνας για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει τη λήψη δωροδοκίες για την ανάθεση συμβάσεων, απασχόληση παράνομων εργαζόμενων και γιατί πωλούσαν υπερτιμημένα ομόλογα στα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το 2008, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορηθεί για παροχή βοήθειας με πολιτικά μέσα συνδεδεμένο Ελληνικό Ορθόδοξο μοναστήρι ιδιοκτησίας και την διεκδίκηση μιας λίμνης, παραχωρώντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο των δημόσιων εκτάσεων ευνοώντας τους μοναχούς, που στοίχησαν 100 εκατ. € για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με ερευνητές . Το σκάνδαλο συνετέλεσε στην ήττα των συντηρητικων »το περασμένο φθινόπωρο.


Η διαφθορά υπονομεύει τα δημόσια οικονομικά με μυριάδες τρόπους. Η Εξαπάτηση από την κυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά τους φόρους, είναι ευρέως διαδεδομένη. Και η διάχυτη μικροπρεπής δωροδοκία διαβρώνει την εξουσία του κράτους έναντι των φορολογουμένων.

«Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι δεν έχουμε μια νοοτροπία της κοινωνίας των πολιτών», λέει ο Σταύρος Κάτσιος, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο οικονομικό έγκλημα. «Στην Ελλάδα, η τήρηση των κανόνων είναι ένα θέμα για ασέβεια. Σε θεωρούν ηλίθιο αν ακολουθήσεις τους κανόνες."


http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303828304575179921909783864.html#articleTabs%3Darticle

Τhe Wall Street Journal