Τουριστικό αξιοθέατο το τραπέζι που έφαγε ο Ομπάμα στο Βιετνάμ


Το τραπέζι στο οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απόλαυσε ένα παραδοσιακό πιάτο με βιετναμέζικα νουντλς και παγωμένη μπύρα σε ένα μικρό λαϊκό εστιατόριο του Ανόι έχει μπει σε βιτρίνα και έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών και περαστικών.
Το εστιατόριο Bun Cha Huong Lien ήδη είναι γνωστό ως "Bun Cha του Ομπάμα", παραπέμποντας στο πιάτο που ο Ομπάμα είχε παραγγείλει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του το 2016. Ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ και πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην κομμουνιστική χώρα. Τότε είχε προκαλέσει την έκπληξη όλων όταν πήγε σε αυτή την κατά κάποιο τρόπο καντίνα, όπου το πιάτο με τα νουντλς και το χοιρινό στοιχίζει λιγότερα από τρία ευρώ.
Το ασυνήθιστο προεδρικό γεύμα είχε δώσει αφορμή για μια τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN με τον διάσημο Αμερικανό σεφ 'Αντονι Μπουρντέν, συνδαιτυμόνα του Ομπάμα σε εκείνο το γεύμα, την ώρα που κόσμος κατέκλυζε το μικρό εστιατόριο για να δει τον Ομπάμα.
'Εκτοτε οι πελάτες του εστιατορίου συνήθισαν να βλέπουν τις φωτογραφίες του διάσημου δείπνου πάνω στους τοίχους του καταστήματος, όπου το συγκεκριμένο τραπέζι είναι πάντα άδειο καταμεσής της μικρής αίθουσας.
"Είμαι πολύ χαρούμενος που κάθομαι δίπλα στο τραπέζι που κάθισε μια μέρα ο Ομπάμα, γιατί τον αγαπώ πολύ", δήλωσε ο Βιετναμέζος Τραν Ντιν Χα.
Οι εστιάτορες δηλώνουν ότι έχουν αρνηθεί προσφορές από ιδιώτες να αγοράσουν το διάσημο τραπέζι γιατί προτίμησαν να "διατηρήσουν τη σκηνή αυτή όπως και την ανάμνηση του Ομπάμα", εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Νγιγέν Τι Λιέν.
Από τότε, το γυάλινο περίβλημα τοποθετήθηκε, το εστιατόριο μετατράπηκε σε ατραξιόν και οι τουρίστες βγάζουν σέλφι μπροστά από το διάσημο τραπέζι με τα δύο σερβίτσια φαγητού των διάσημων πελατών, δύο άδεια μπουκάλια μπύρας--όλα πλυμένα-- και κάτω από αυτό τα δύο σκαμπό που κάθισαν.
Η τακτική να προφυλάσσεται κάτι σπουδαίο και σεβαστό μέσα σε γυάλινο περίβλημα δεν είναι καινούργια στο Βιετνάμ. Μερικά χιλιόμετρα από εκεί, αναπαύεται κάτω από γυάλινο περίβλημα ο πατέρας της βιετναμέζικης επανάστασης Χο Τσι Μινχ μέσα στο μαυσωλείο του.
"Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι γι αυτό", σχολίασε ο Μπουρντέν αναρτώντας στο Instagram μια πρωτότυπη φωτογραφία του "δικού του" τραπεζιού που προστατεύεται μέσα στο περίβλημα, από το γεύμα του σεφ με τον Ομπάμα
Η φωτογραφία "αρέσει" ήδη σε 190.000 χρήστες που γράφουν χιλιάδες σχόλια.