Εξάρχεια η βουλή στο Κόσοβο...Ξανά έπεσαν δακρυγόνα στην αίθουσα συνεδρίασης ΒΙΝΤΕΟ



Βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν δακρυγόνα μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου του Κοσόβου, σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν την ψηφοφορία για την οριστική διευθέτηση των συνόρων της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας με το Μαυροβούνιο.
Η κύρωση της συμφωνίας Ποντγκόριτσα – Πρίστινα είναι απαραίτητη ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει στους πολίτες του Κοσόβου τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς τη χρήση βίζας.
Το εθνικιστικό αλβανικό κόμμα Vetevendosje, το οποίο αντιτίθεται σφόδρα στη συμφωνία με το Μαυροβούνιο, η οποία υπεγράφη το 2015, θεωρεί ότι με αυτήν παραδίδεται στους Μαυροβούνιους έκταση άνω των 45 τετραγωγικών χιλιομέτρων γης του Κοσόβου.
Βουλευτές οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν την ίδια πρακτική, με τη χρήση δακρυγόνων για διακοπή συνεδριάσεων.
Για την κύρωση της συμφωνίας χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 80 βουλευτών σε σύνολο 120.
Ο πρόεδρος του σώματος διέκοψε τη συνεδρίαση μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, η οποία είχε γίνει αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων.
Οι γείτονες του Κοσόβου – Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ έχουν αποκτήσει για τους πολίτες τους δικαίωμα να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς χρήση βίζας από το 2010.
Το Κόσοβο αποτελούσε αυτόνομη επαρχία εντός Σερβίας σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό σύνταγμα, χωρίς δικαίωμα απόσχισης.
Το 1999 πέρασε πρακτικά στον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, μετά την επέμβαση του NATO ενάντια στη μικρή Γιουγκοσλαβία (Σερβία – Μαυροβούνιο) και το 2008 κήρυξε την ανεξαρτησία του ως κράτος.
Η Σερβία, καθώς και πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, συνεχίζουν να το θεωρούν σερβικό έδαφος, αν και διατηρούν σχέσεις με την Πρίστινα.

Δείτε το βίντεο: