Μας γράφει κανονικά η Μαρέβα Μητσοτάκη. Δεν δήλωσε πάλι την offshore (έγγραφο)


Σε σκάνδαλο μεγατόνων για τη γαλάζια παράταξη εξελίσσεται η «οφσορούχος» σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι καθώς η «παραδείσια» εταιρία της δεν δηλώθηκε στο Πόθεν Έσχες.

Ειδικότερα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να μην έχει δηλώσει την offshore εταιρεία Eternia Capital Management.Πρόκειται για την offshore εταιρεία την οποία είχε αποκαλύψει το Φεβρουάριο του 2017 το «Documento» και στη συνέχεια ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι αποκαλύψεις των Paradise Papers.
Η Eternia Capital Management διεγράφη σύμφωνα με την Cayman Island Gazzete τον Ιανουάριο του 2015. Με λίγα λόγια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να μην έχει δηλώσει την offshore εταιρεία στην οποία η ίδια είναι κατά 50% μέτοχος. Παρά το γεγονός ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης αφορά το 2015 και η εταιρεία διεγράφη τον Ιανουάριο του 2015. Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, επιμένει να αγνοεί τους θεσμούς και την υποχρέωση της ως σύζυγός πολιτικού προσώπου και αρχηγού κόμματος να δημοσιοποιεί το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
H offshore εταιρεία, στην οποία η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ είναι μέτοχος κατά 50% έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και την Καραϊβική. Η δραστηριότητα της ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010, όταν η δικηγορική εταιρεία Appleby φρόντισε για την ίδρυσή της. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης, το πρόσωπο με το οποίο το Documento είχε επικοινωνήσει το Φεβρουάριο του 2017 αλλά είχε αρνηθεί αρχικά οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους. Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ό,τι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμό τους.