Εμμονική «δικαιοσύνη»: Οι δικαστές αρνήθηκαν την αποφυλάκιση Ηριάννας και Περικλή

Το βαρύ τραύμα στο κράτος Δικαίου δεν επουλώθηκε ούτε και σήμερα καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, με νέα προκλητική απόφαση, έστειλε πίσω στη φυλακή την Ηριάννα και τον Περικλή, παρά τα ανεπαρκή στοιχεία που οδήγησαν πρόσφατα στην καταδίκη τους σε κάθειρξη 13 ετών



(φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, Left.gr)
Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής για την Ηριάννα και τον Περικλή, καθώς το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση.  Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο.
Το σύνθημα "ες ες μπάτσοι-δικαστές" δονεί την αίθουσα ενώ εκτοξεύτηκαν καρέκλες και άλλα αντικείμενα προς την έδρα. Στην αίθουσα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, documentonews.gr).
Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.
Η Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση "ΣΠΦ", βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, όπου κοιμόταν και η ίδια. Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος των "ΣΦΠ", στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.
Λίγους μήνες μετά εντοπίζεται στην Πολυτεχνειούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα το οποίο μπαίνει στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και ένα χρόνο μετά η πραγματογνωμοσύνη, επί του οπλισμού, αποφαίνεται για την ύπαρξη ενός αποτυπώματος που ανήκει σε "άγνωστο θήλυ". Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013.
 Η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας στηρίχθηκε στην βλάβη που προκαλεί η κράτηση της στην διδακτορική εργασία της, ενώ η αίτηση του Περικλή βασίστηξκε σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το οποίο επιδεινώνεται στις συνθήκες της φυλακής.

Οι δηλώσεις του Θ. Μαντά (συνηγόρου Ηριάννας) μετά την απόφαση:

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία.
Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην ΗΡΙΑΝΝΑ για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι’ αυτή τη νέα κοπέλα, γι’ αυτή τη νέα επιστήμονα».

Στ. Κοντονής: Ισχύουν όσα είχα πει και για την πρώτη απορριπτική απόφαση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την σημερινή απόρριψητων αιτήσεων της Ηριάννας και του Περικλή,σε δήλωσή του αναφέρει: «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της πρώτης απορριπτικής απόφασης για την Ηριάννα και τον Περικλή, ο κ. Κοντονής είχε τονίσει ότι η απόρριψη της αίτησής τους, απετέλεσε δυσάρεστη έκπληξη.
Ακόμη, ο κ. Κοντονής ανέφερε στην δήλωσή του, ότι «το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση, φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του». Τέλος, ο κ. Κοντονής καλεί «σε αυτοσυγκράτηση και υχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες»

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα η απόφαση

«Η σημερινή  απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν, για δεύτερη φορά,  οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με  το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και  το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες  και πολιτικές οργανώσεις,  στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους», υπογραμμίζει.

Αρνητική η εισήγηση του Εισαγγελέα

Την απόρριψη των προσφυγών της Ηριάννας και του Περικλή εισηγήθηκε νωρίτερα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης, θεωρώντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προβάλουν στις αιτήσεις τους οι δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς».
Με την πρότασή του, ο εισαγγελέας, αψηφώντας τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών των δύο, κρίνοντας πως δεν αποδεικνύεται η «ανεπανόρθωτη βλάβη» που απαιτεί ο νόμος για τον τερματισμό της κράτησης των δύο καταδικασθέντων και ουσιαστικά ζήτησε από τους εφέτες να αρνηθούν στους δύο νέους την έξοδο από την φυλακή.
Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του. Για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Καταδίκη με ανεπαρκή στοιχεία

Η 28χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 33χρονος, ζητούν για δεύτερη φορά την αναστολή έκτισης των ποινών που τους επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απόφαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό σε νομικούς κύκλους καθώς τα στοιχεία που δέχθηκε το δικαστήριο θεωρούνται από πολλούς ισχνά για να οδηγήσουν σε καταδίκη.
Η Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση "ΣΠΦ", βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, όπου κοιμόταν και η ίδια. Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος των "ΣΦΠ", στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.
Λίγους μήνες μετά εντοπίζεται στην Πολυτεχνειούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα το οποίο μπαίνει στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και ένα χρόνο μετά η πραγματογνωμοσύνη, επί του οπλισμού, αποφαίνεται για την ύπαρξη ενός αποτυπώματος που ανήκει σε "άγνωστο θήλυ". Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013. Η αίτηση της Ηριάννας στηρίζεται στην βλάβη που προκαλεί η κράτηση της στην διδακτορική εργασία της, ενώ η αίτηση του Περικλή βασίζεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει το οποίο επιδεινώνεται στις συνθήκες της φυλακής.
 one or more people, people standing and outdoor
(από τις 9 το πρωί, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, δίνοντας συνέχεια στο πολύμορφο κίνημα που στέλνει το μήνυμα «κάτω τα χέρια από τις ζωές μας», βρίσκονται ξανά στο Εφετείο για συμπαράσταση τους δύο νέους ανθρώπους που διεκδικούν τη αναστολή της άδικης ποινής που τους έχει επιβληθεί)

 https://left.gr/