(vid) Το ραντεβού Μητσοτάκη – Eldorado και πως μεθοδεύτηκε η συγκυρία της αποχώρησης της Eldorado

«Το 2016, μια χρονιά που ήταν δύσκολη ακόμη, που δεν υπήρχε αυτή η αισιοδοξία που έχουμε τώρα στα τέλη του 2017, έγινε ρεκόρ στην Ελλάδα σε ξένες άμεσες επενδύσεις: 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το 2009 ήταν το μεγαλύτερο ποσό ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Πώς έγινε αυτό αφού έχουμε μια κυβέρνηση με τόσο κακούς υπουργούς, που μισούν τους επενδυτές, που μισούν τους επιχειρηματίες; Και φέτος, το 2017, αναμένεται να πάμε σε ένα ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ».
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα με πραγματικά στοιχεία, σε ερώτηση που δέχτηκε στη ΔΕΘ, κατέρριψε και το τελευταίο επιχείρημα της ΝΔ περί αντι-αναπτυξιακής πολιτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μην αφήνοντας το περιθώριο στην αξιωματική αντιπολίτευση να αναπτύξει τη ρητορεία για την οποία τα στελέχη της έχουν «προπονηθεί» καλά. Και κάπως έτσι, μία μέρα μετά, η El Dorado ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα, δίνοντας πάσα στη ΝΔ, ώστε να μπορέσει να αρχίσει ξανά το γνωστό της βιολί.
Τυχαίο; Δεν νομίζω! Ειδικά αν ανατρέξει κανείς στις ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας και θυμηθεί ότι μόλις πριν 7 μέρες, ο «ευαίσθητος» πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Σαμαρά υπέγραφε απολύσεις στο Δημόσιο, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός» στην οποία διατυμπάνιζε ότι μέλημα του είναι «η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρία από την οποία εξαρτώνται παραπάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης».
Η ΝΔ είχε άλλωστε δείξει την ευαισθησία της για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και στο παρελθόν, όταν ο αντιπρόεδρος της Άδωνις Γεωργιάδης, φορώντας το γνωστό κίτρινο προστατευτικό κράνος, πρωτοστατούσε σε όποια αντι- συγκέντρωση υπέρ της καναδικής εταιρείας γινόταν, ως υπερασπιστής της εργατιάς και των… εργοδοτών της.

Ως άλλη Κασσάνδρα (σ.σ. της Χαλκιδικής σε αυτή την περίπτωση) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεπε λοιπόν την περασμένη εβδομάδα ότι «ένας επενδυτής εάν δεν μπορεί να επιχειρήσει στην χώρα θα σηκωθεί να φύγει και ο κίνδυνος είναι πραγματικός», ενθαρρύνοντας εξελίξεις και κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεοληπτικό πόλεμο κατά των επενδύσεων (που όμως ήρθαν).
Η προαναγγελία της αποχώρησης της El Dorado είχε γίνει λοιπόν, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς να εκτελεί την γαλάζια προφητεία σήμερα, ανακοινώνοντας το πάγωμα των επενδύσεων και παράλληλα, σε έναν άμεσο εκβιασμό, να υπενθυμίζει ότι αυτό συνεπάγεται κι ότι τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν κι ότι ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Από χθες άλλωστε, εντελώς τυχαία, είχε δώσει τον τόνο στην Καθημερινή, όπου σε αποκλειστική του συνέντευξη, δήλωνε ότι «η εταιρεία έχει φτάσει στα όρια της υπομονής της».
Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν σαφές: «Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Είναι φιλική, κυρίως, προς την υγιή επιχειρηματικότητα». «Υπάρχει όμως μια διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική απέναντι στις επενδύσεις και την λέμε ευθαρσώς, και την λέμε φανερά, δεν την κρύβουμε κι αυτή είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Και ξέρετε, αυτή είναι και μια διαφορά ιδεολογικής προσέγγισης ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους», είπε απαντώντας στα περί αριστερών ιδεοληψιών κατά των επενδύσεων.
Τα ερωτήματα που τίθενται λοιπόν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι αν τους απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας, αν τους ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες ή αν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος…
Και η El Dorado που κατά καιρούς έχει βάλει μπροστά τους εργαζόμενους της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, οφείλει επίσης μία απάντηση… Δέχτηκε αυτή τη φορά να μπει η ίδια μπροστά για να υπερασπιστεί πολιτικά συμφέροντα;
Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει πάντως με στημένα επικοινωνιακά σόου.
Πηγή: left.gr
 http://thefaq.gr/