Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση του ρωσικoύ λογισμικού Kaspersky




  H αμερικανική κυβέρνηση υποπτεύεται ότι η εταιρεία έχει δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

   Το FBI ήδη ερευνά αυτούς τους πιθανούς δεσμούς και κατά πόσο το ρωσικό λογισμικό περιέχει «κερκόπορτες» για τους Ρώσους κυβερνοκατασκόπους. Οι έρευνες μέχρι στιγμής θεωρούνται απόρρητες και γίνονται σε συνθήκες μυστικότητας, ενώ δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία που να εμπλέκουν την εταιρεία.
         Η υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ελέιν Ντιουκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διέταξε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες μέσα σε 90 μέρες να αφαιρέσουν από τους υπολογιστές τους το δημοφιλές λογισμικό της Kaspersky κατά των ιών και άλλων κυβερνοαπειλών και να το αντικαταστήσουν με λογισμικό άλλης εταιρείας. Είναι άγνωστο πόσο εκτεταμένη είναι η χρήση του ρωσικού λογισμικού στις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες.
         «Το υπουργείο ανησυχεί για τους δεσμούς μεταξύ ορισμένων στελεχών της Kaspersky και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και άλλων ρωσικών κρατικών υπηρεσιών» αναφέρει η Ντιουκ στην ανακοίνωσή της.
         «Ο κίνδυνος η ρωσική κυβέρνηση, είτε δρώντας από μόνη της είτε σε συνεργασία με την Kaspersky, να μπορεί να εκμεταλλευθεί την πρόσβαση που της παρέχουν τα προϊόντα της εταιρείας για να αποκτήσει ομοσπονδιακές πληροφορίες και να παραβιάσει πληροφοριακά συστήματα, έχει άμεση επίπτωση στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» σύμφωνα με τη Ντιουκ.
         Η κίνηση κατά της Kaspersky έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγάλη αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών Best Buy έκανε γνωστό ότι αποσύρει όλα τα προϊόντα της Kaspersky από τα ράφια και την ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών της.
   Η Kaspersky, που εδρεύει στη Μόσχα και έχει μεγάλη εμπειρία στη μάχη κατά των χάκερ, εξάγει το λογισμικό της σε όλο τον κόσμο εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, πραγματοποιώντας το 85% των πωλήσεών της εκτός Ρωσίας. Μεταξύ των περισσότερων από 400 εκατομμύρια πελατών της βρίσκονται και αρκετές ξένες κυβερνήσεις.
         H Kaspersky δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αρνούμενη κατηγορηματικά ότι έχει τις παραμικρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο ή με όποια άλλη κυβέρνηση. Όπως δήλωσε, «μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιασθεί δημοσίως κανένα αξιόπιστο στοιχείο από οποιονδήποτε άνθρωπο ή οργανισμό, που να στηρίζει τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον της εταιρείας».
         Όπως υποστηρίζει, «το μόνο συμπέρασμα φαίνεται να είναι ότι η Kaspersky Lab, μια ιδιωτική εταιρεία, έχει βρεθεί στη μέση μιας γεωπολιτικής διαμάχης και αντιμετωπίζει άδικη μεταχείριση, παρόλο που η εταιρεία ποτέ δεν έχει βοηθήσει, ούτε θα βοηθήσει, καμία κυβέρνηση στον κόσμο σε επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας ή κυβερνοπολέμου».
         Ο ιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλός της Ευγένιος Κασπέρσκι έχει κατ' επανάληψη προσφερθεί να παρουσιάσει τον πηγαίο κώδικα προγραμματισμού σε αμερικανούς αξιωματούχους για να τον ελέγξουν, αλλά έως τώρα δεν του δόθηκε η ευκαιρία για κάτι τέτοιο.
   Σύμφωνα όμως με αμερικανικές πηγές, ο Κασπέρσκι σπούδασε σε σχολείο που εκπαίδευε ρώσους κατασκόπους και αργότερα ανέπτυξε λογισμικό για το σοβιετικό στρατό, προτού ιδρύσει την ομώνυμη εταιρεία το 1997.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 https://left.gr/