Συντονισμένες εγκληματικές δράσεις εμπρηστών καίνε Κάλαμο και Βαρνάβα


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Κάλαμο το απόγευμα της Κυριακής, με τις φλόγες να επεκτείνονται πλέον προς τον Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού, ενισχυμένες από ισχυρούς ανέμους έντασης 6-7 μποφόρ.

Η πυρκαγιά δε σταμάτησε να καίει όλο το βράδυ, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, αναμένοντας το πρώτο φως της μέρας για να μπορέσουν να επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.
Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι, ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα, όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι ο δήμος Ωρωπού, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά. Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ένας άνδρας, μόνιμος κάτοικος Βαρνάβα, αγνοείται τις τελευταίες ώρες, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά. Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έχουν αρχίσει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσουν εάν έχει χαθεί στη φωτιά ή εάν έχει αναζητήσει κάπου καταφύγιο.
Από πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.
Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον 20 σπίτια στον Κάλαμο, κάποια εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες, ενώ σε νοσοκομείο διακομίστηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, που λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.