Εντολή από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη «Μπλε Φάλαινα»

Εντολή στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους Εισαγγελείς Ανηλίκων της χώρας να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την έγκυρη πρόληψη περιστατικών από το εισαγόμενο στη χώρα μας παιχνίδι αυτοκτονίας «μπλε φάλαινα», έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου



Εντολή στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους Εισαγγελείς Ανηλίκων της χώρας να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την έγκυρη πρόληψη περιστατικών από το εισαγόμενο στη χώρα μας παιχνίδι αυτοκτονίας «μπλε φάλαινα», έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε ακόμη στους συναδέλφους της να προβούν σε έγκυρη ενημέρωση των ανηλίκων για την επικινδυνότητα του  χαρακτήρα του φαινομένου της «Μπλε Φάλαινας» που μπορεί να επιφέρει από τραυματισμούς έως και το θάνατο.
Πάντως, όπου έχουν καταγγελθεί περιστατικά  εμφάνισης της «Μπλε Φάλαινας», οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα με την συνδρομή τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και θα σχηματιστούν οι σχετικές δικογραφίες.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Στην Ελλάδα το πρώτο καταγεγραμμένο από την αστυνομία θύμα είναι μια 15χρονη μαθήτρια από την Κατερίνη. Η ανήλικη χάραξε με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια κατανάλωσε υπνωτικά χάπια μετά από συνομιλία που είχε με άγνωστο σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να απειληθεί η ζωή της. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει ακόμα δυο περιστατικά σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη ωστόσο είναι ακόμα υπό διερεύνηση από την αστυνομία.

Ένα ακόμα περιστατικό στο Κικλίς

Καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος προσκάλεσε τον 14χρονο γιο της να λάβει μέρος στο εν λόγω διαδικτυακό παιχνίδι που έχει οδηγήσει σε αυτοκτονία δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, έκανε μία 54χρονη από περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με την καταγγελία η οποία ερευνάται, ο 14χρονος δέχθηκε ένα μήνυμα μέσω facebook από άγνωστο προφίλ. «Συστήθηκε ως "Μπλε Φάλαινα" και παρότρυνε τον γιο μου να ρίξει χαστούκια στο πρόσωπό του» φέρεται να ανέφερε η μητέρα στην καταγγελία της. Ο 14χρονος δεν ανταποκρίθηκε και απευθύνθηκε άμεσα στη μητέρα του.
Όταν η ίδια επιχείρησε να διαβάσει το περιεχόμενο της επικοινωνίας –όπως κατήγγειλε-, διαπίστωσε ότι η συνομιλία είχε διαγραφεί και το άγνωστο προφίλ «μπλοκαριστεί». « Η όλη συνομιλία δεν κράτησε παραπάνω από μισή ώρα» σημείωσε η 54χρονη, η οποία προέβη αμέσως στην καταγγελία του συμβάντος.

Πάνω από 300 θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους. Επί 50 ημέρες οι συμμετέχοντες λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», και καλούνται να πάρουν μέρος σε επικίνδυνες δοκιμασίες για την υγειά τους και τη σωματική τους ακεραιότητα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
Έως σήμερα εκτιμάται ότι η «Μπλε Φάλαινα» έχει προκαλέσει πάνω από 300 θανάτους παιδιών σε όλο τον κόσμο – αρχής γενομένης από τη Ρωσία, όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 130, αλλά και στο Εκουαδόρ και στη Λατινική Αμερική. Γι’ αυτό, οι αστυνομικές αρχές πολλών χωρών της Ευρώπης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή των γονέων.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση και καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα», ή όποιον πολίτη γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188.
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τηλεφωνικά: 11188
E-mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Smart phones: CYBERΚΙD
twitter : @ CyberAlertGR

 https://left.gr/