Στο 4% το πλεόνασμα του 2016, έναντι στόχου 0,5%

Στο 4% του ΑΕΠ εκτιμάται πως διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.


Επτά φορές υψηλότερο

Όπως αναφέρει η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 σχεδόν επτά φορές υψηλότερο από το στόχο της διάσωσης. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επιφυλακτικό ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτή την απόδοση. Η συγκεκριμένη επίδοση δεν φαίνεται πως «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.
Οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3%, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στη χθεσινή έκθεση του «Fiscal Monitor», αλλά και στις σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ΕΛΣΤΑΤ θα παρουσιάσει την Παρασκευή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, τα οποία θα επικυρωθούν από την Eurostat τη Δευτέρα.

 http://www.tribune.gr