Αεροδρόμιο Ορλί: Ο τζιχαντιστής είχε πιάσει όμηρο στρατιωτίνα – Όταν εκείνη έπεσε τον σκότωσαν

Ο τζιχαντιστής που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού είχε καταφέρει να πιάσει μια γυναίκα στρατιώτη όμηρο, πριν πέσει νεκρός από πυρά.


Είναι ο νεκρός που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού το περιέγραψε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro:
«Ο δράστης κρατούσε μια στρατιωτικό όμηρο, την κρατούσε από το λαιμό, ενώ με το όπλο της απειλούσε άλλους δύο στρατιωτικούς», λέει ο 58χρονος Ντομινίκ, που ήταν έτοιμος να ταξιδέψει με την γυναίκα του στον Άγιο Δομίνικο.
«Άκουσα φωνές και είδα στρατιωτικούς να κινούνται. Ένας άντρας κρατούσε μια γυναίκα στρατιωτικό όμηρο, την κρατούσε από το λαιμό και απειλούσε άλλους δύο στρατιωτικούς με το όπλο της. Ήταν σοβαρό. Αμέσως μετά εμείς απομακρυνθήκαμε, κατεβήκαμε τις σκάλες και άκουσα πυροβολισμούς», είπε ο μάρτυρας.

Το ιστορικό του περιστατικού:

Πυροβολισμοί και πανικός στις 08.30 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Γαλλίας) στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι, όταν ένας άντρας άρπαξε το όπλο μιας γυναίκας στρατιώτη «σε μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση» εναντίον της προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.
«Ένας άντρας υφάρπαξε ένα όπλο από γυναίκα στρατιωτικό και στη συνέχεια κατέφυγε μέσα σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενώ όπως διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή δεν υπήρξαν τραυματίες.
Ο Μπενουά Μπρουλόν, εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής δύναμης περιπολίας της Γαλλίας, δήλωσε για τη γυναίκα στρατιώτη: «Είναι πολύ καλά».
Ο Μπρουλόν, που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, είπε πως η στρατιωτίνα, που είναι μέλος ενός αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας, έπεσε στο έδαφος καθώς πάλευε με τον δράστη.
«Τότε ήταν που οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν εκείνην και τον κόσμο γύρω», είπε.

Ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος ο δράστης

Σύμφωνα με τα όσο έγιναν γνωστά, πρόκειται για έναν ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμάνο ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Figaro» ο άνδρας ήταν αρχικά γνωστός στις Αρχές για εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών ενώ στη συνέχεια είχε τεθεί υπό παρακολούθηση γιατί υπήρχαν υποψίες ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή.
Ωστόσο όπως επισημαίνει η εφημερίδα η παρακολούθησή του διεκόπη κάποια στιγμή χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί και πότε συνέβη αυτό.

Είχε πυροβολήσει νωρίτερα Αστυνομικό στο Παρίσι

Ο τζιχαντιστής που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο είχε πυροβολήσει εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας νωρίτερα σήμερα το πρωί στο βόρειο Παρίσι.
«Ένας έλεγχος της τροχαίας έγινε στο Στεν (βόρειο Παρίσι) σήμερα το πρωί στις 06:00 (ώρα Γαλλίας). Εξελίχθηκε άσχημα και το πρόσωπο πυροβόλησε τους αστυνομικούς προτού διαφύγει», δήλωσε αστυνομική πηγή.
«Αυτός ο ίδιος άνδρας -ένας ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος που ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες και στο δικαστικό σύστημα- πήρε στη συνέχεια ένα (επιθετικό όπλο) Famas από έναν στρατιώτη στον νότιο τερματικό σταθμό του Ορλί… προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από έναν στρατιώτη».
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι το ίδιο πρόσωπο εμπλέκεται και στα δύο επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο Παρίσι.
Ο υπουργός προσέθεσε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο του Ορλί ήταν γνωστός στην Αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με τη Liberation πρόκειται για τον 39χρονο Zyad B.
Νωρίτερα γύρω στις 6:00 το πρωί (τοπική ώρα), -πριν την επίθεση στο Ορλί- τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο Renault Clio στο Σεν Ντενί.
Ο οδηγός έδειξε τα χαρτιά του, αλλά έβγαλε συγχρόνως ένα όπλο με το οποίο απείλησε τους αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν από αυτούς.
Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψε στο Βιτρί, ένα άλλο νοτιοανατολικό προάστιο του Παρισιού.
Εκεί έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο, ένα Citroen Picasso, το οποίο αστυνομικοί εντόπισαν στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου του Ορλί.
Η Εισαγγελία κατά της Τρομοκρατίας έχει αναλάβει την έρευνα για τα δύο επεισόδια, ανέφερε το γραφείο της εισαγγελίας.

Προσήχθησαν ο πατέρας και ο αδελφός του

Την ίδια ώρα ο πατέρας και ο αδελφός του δράστη κρατούνται από την Αστυνομία, δήλωσε δικαστική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η πηγή είπε πως πρόκειται για συνηθισμένη διαδικασία δεδομένων των περιστάσεων

 http://www.tribune.gr