Ο άνθρωπος μπροστά από την Μαρέβα Μητσοτάκη - Ποιος είναι

Πολιτικός σεισμός ξέσπασε μετά το δημοσίευμα του Documento της προηγούμενης Κυριακής για πιθανή εμπλοκή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε εταιρεία offshore στα νησιά Κέιμαν.

Η ΝΔ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε προαναγγέλλοντας βραβείο Πούλιτζερ –σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα γραφόμενα–, σχολίασε πως αποκαλύφθηκαν «στοιχεία που δημόσια δηλώνει στο βιογραφικό της η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη». Και μπορεί η κυρία Μητσοτάκη να μη δήλωσε στο βιογραφικό της ότι εμπλέκεται με την offshore εταιρεία στα Κέιμαν, εντούτοις ενδιαφέρον προκαλεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί το βιογραφικό ως υποκατάστατο του πόθεν έσχες, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην καταθέτει. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία του Κωνσταντίνου-Πέτρου Κυρκίνη, ενός ανθρώπου που φέρεται να λειτουργεί ως βιτρίνα της κυρίας Μητσοτάκη.
Η κυρία Μητσοτάκη αναγράφει στο βιογραφικό της ότι «το 2010, η Mareva ίδρυσε την Eternia Capital, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund». Ο λόγος γίνεται για την Eternia Capital Advisors –μέσω της οποίας γίνεται και η πρώτη σύνδεση της κυρίας Μητσοτάκη με τον κ. Κυρκίνη–, η οποία ενεγράφη στο επιμελητήριο της Γενεύης στις 22 Νοεμβρίου 2010, αλλά πολύ γρήγορα, το 2013, μπήκε σε εκκαθάριση.
Νέες απορίες
Ερωτήματα προκαλούνται από το γεγονός πως παρότι η κυρία Μητσοτάκη παρουσιάζεται ως ιδρύτρια της εταιρείας, ο κ. Κυρκίνης σε δηλώσεις του στο Documento ανέφερε ότι «η Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου». Μάλιστα, σχολιάζοντας την επίμαχη offshore εταιρεία στα νησιά Κέιμαν, την Eternia Capital Management, η οποία φέρεται να συνδέεται με την Eternia Capital Advisors, αφού έχουν την ίδια διεύθυνση και παρουσιάζονται σε κοινό διαφημιστικό, ο κ. Κυρκίνης δήλωσε άγνοια περί αυτής: «Με την Eternia Capital Management δεν έχω καμία σχέση, περί αυτού σας διαβεβαιώ».
Μπορεί να μη λύνονται οι απορίες στο γιατί ο κ. Κυρκίνης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη πολλάκις έχει αναφέρει ότι έχει ιδρύσει, εντούτοις δημιουργούνται καινούργιες για τη μικρή διάρκεια ζωής της Eternia Capital Advisors. O κ. Κυρκίνης σε σχετικές δηλώσεις του στο Documento είχε αναφέρει: «Είχαμε κάποια συνεργασία για κάποιο χρονικό διάστημα με διάφορους πελάτες από το εξωτερικό, αλλά δεν ήταν αρκετά προσοδοφόρο και ασχολήθηκα με κάτι άλλο».
Η ατυχής κατάληξη της εταιρείας δεν σημαίνει πως κρύβει κάτι το μεμπτό, εντούτοις κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες από τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν συνδέεται η κ. Γκραμπόφσκι με την offshore εταιρεία, αφού, όπως επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι, «αρκετά συχνά εταιρείες εμφανίζονται για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να μετακινήσουν χρηματικά ποσά σε offshore εταιρείες και μετά περιέργως κλείνουν, αν και είχαν εμφανιστεί να συνεργάζονται με κολοσσούς».
Μαζί και σε άλλη εταιρεία
Η επιχειρηματική συμπόρευση του κ. Κυρκίνη με τη Μαρέβα Μητσοτάκη δεν σταματά εκεί. Οι δυο τους ήταν μέλη μιας ακόμα ελβετικής εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια, της Dara Capital AG, με έδρα τη Ζυρίχη. Η εταιρεία, που επικαλείται τις διασυνδέσεις και γνώσεις της για να προσελκύσει επενδυτές, ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2007, ενώ έχει και παράρτημα στη Νέα Υόρκη. Είναι άγνωστο πότε και γιατί η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης αποχώρησαν από την εταιρεία.
Ο κ. Κυρκίνης συντροφεύει επιχειρηματικά τη Μαρέβα Μητσοτάκη και στην ελληνική συμβουλευτική εταιρεία την οποία αυτή ίδρυσε το 2007, τη MG Capital Advisors. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Κυρκίνης αντικαθιστά στο ΔΣ της εταιρείας τον Σταύρο Παπασταύρο, πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, γνωστό για την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης
Ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της e-food, της γνωστής εταιρείας online delivery, στην οποία ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο αδερφός του Παμίνος Κυρκίνης. Ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης δραστηριοποιείται επίσης στη γνωστή επιχείρηση υποδηματοποιίας Toms, αφού είναι πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας εμπορίας υποδημάτων Birebir Retail, η οποία συγχωνεύθηκε με το τουρκικό παράρτημα της Toms, ενώ έχει και συχνή παρουσία σε εκδηλώσεις της εταιρείας στην Ελλάδα.
Γεννημένος το 1976, ο Κ. Κυρκίνης είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Boston College. Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις του πρέπει να ήταν εντυπωσιακές, αφού το 1998 ξεκινά να εργάζεται στην Grosvenor Capital Management, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη διαχείριση επενδύσεων, που σήμερα διαχειρίζεται πάνω από 45 δισ. δολάρια εκ μέρους των πελατών της σε hedge funds. Η ανέλιξη του κ. Κυρκίνη στην εταιρεία ήταν αλματώδης και στα 27 του βρέθηκε επικεφαλής έρευνας, διαχειριζόμενος χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ ήταν υπεύθυνος για τις επενδύσεις σε μετοχές που έκανε η εταιρεία σε Ασία και Ευρώπη.
Τo 2007, όταν και αποχωρεί από την εταιρεία, τοποθετείται και πάλι επικεφαλής έρευνας στην Quest Financial Advisors, μια εταιρεία που διαχειριζόταν τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολυποίκιλες επενδυτικές στρατηγικές. Ενα χρόνο μετά αποχωρεί για να ξεκινήσει τη σειρά επιχειρηματικών συνεργασιών με τη Μαρέβα Μητσοτάκη.
documentonews.gr  / periodista.gr/