Bloomberg: «Οι δανειστές συμφώνησαν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων»

Θετικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση αφού όπως όλα δείχνουν η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με την χώρα να μπαίνει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που θα είναι πολύ ευεργετικό για την οικονομία σε μία χρονιά που αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη.


Όπως ανέφερει στο Bloomberg αξιωματούχος της ΕΕ μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός που έλαβε χώρα χθες Παρασκευή, το ΔΝΤ δέχεται πλέον να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με τη νομοθέτηση του νέου «κόφτη», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2019.
Αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη διότι δίνει μεγάλη «ανάσα» στην κυβέρνηση, δεν υποχρεώνεται να πάρει νέα μέτρα και ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί μόνο αν στο μεταξύ υπάρξει αποτυχία δημοσιονομικών στόχων.
Υπάρχει όμως διάχυτη αισιοδοξία ότι ο «κόφτης» δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί
Η αλήθεια είναι ότι ο Β.Σόιμπλε «μαλάκωσε» απότομα για δύο λόγους:
Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μια νέα ελληνική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική καταστροφή το CDU, ενώ το SPD φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να κυβερνήσει μαζί με το αριστερό Die Linke.
O δεύτερος λόγος είναι ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει ένα «ρευμα» πατριωτισμού-απομωνοτισμού και στην Γερμανία.
Έτσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να πείσει στο Νταβός, την Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει, στις 20 Φεβρουαρίου, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι ακραίες απαιτήσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, που στην ουσία, τίναζαν στον αέρα τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων δανειστών, το καλοκαίρι του 2015 θα παραμεριστούν
Για αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός Α,Τσίπρας είπε χθες στις οργανώσεις των συνταξιούχων ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται ότι δεν θα νομοθετηθούν επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα η επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο δηλαδή θα δοθούν στους δανειστές αυξημένες εγγυήσεις.
Με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας αλλά και τις προβλέψεις θεωρείται ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί.Αυτό μένει να φανεί, πάντως υπάρχουν καλές πιθανότητες
Με βάση όλα αυτά αναμένεται από το Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, εντολή για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-level agreement) πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 Εκεί θα κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα ώστε εντός του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
pronews/periodista.gr