Στη Βουλή η επιστολή-απόδειξη για τη λίστα Μπόργιανς

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, όπου κατέθεσε την επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς στις ελληνικές αρχές, με την οποία επιβεβαιώνει τα τηλεγραφήματα του Έλληνα πρόξενου το 2012 για τις λίστες των φοροφυγάδων.

O Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία προς τις ελληνικές αρχές, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες αφορούσαν ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε με οξύ τρόπο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση της και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φέρει όλα τα στοιχεία στο φως.
Στην επιστολή αναφέρεται σαφώς ότι στο πλαίσιο των επανειλημμένων συνομιλιών του με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, του προσέφερε βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
Το ζήτημα της λίστας Μπόργιαν έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση τονίζει ότι η μη αποδοχή των cd της λίστας Μπόργιανς από την προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από το κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Μπόργιανς, σημειώνοντας ότι «η στάση της Ν.Δ. στο θέμα αυτό είναι παραπλανητική».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη έχει υποστηρίξει ο Μπόργιανς είπε πως το 2012 δεν είχε στα χέρια του cd με Ελληνες καταθέτες.
Το κείμενο της επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς
Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
»Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση.
»Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015.  Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες.
»Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας.
»Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια.
»Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως».
 http://www.efsyn.gr/