Fitch: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις βαθμίδες σε CCC

Σε CCC από B προηγουμένως υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. 




Η Fitch υποβάθμισε κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες  τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε σε C -από Β- την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και σε B, από ΒΒ προηγουμένως, το Country Ceiling.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας ήρθε νωρίτερα από τον επόμενο σχεδιαζόμενο έλεγχο, αποδεικνύοντας το έκτακτο της κατάστασης. Ο σχεδιασμός για την επόμενη αξιολόγησης της Ελλάδας ήταν για τις 15 Μαΐου του 2015.

Στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, τονίζεται πως η δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων για κάθε χώρα πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτός εάν υπάρχει έκτακτο γεγονός που αφορά σε σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας. 

Σύμφωνα με τον οίκο η νέα υποβάθμιση «αντανακλά» τα παρακάτω βασικά στοιχεία: Υψηλή έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, αβέβαιες προοπτικές έγκαιρης εκταμίευσης από τους επίσημους φορείς και συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, μεταξύ άλλων, η Fitch σημειώνει πως η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι την οδήγησαν στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων.

Ακόμη, αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα έχει κληθεί να υποβάλει μια πιο λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. 

«Εάν αυτή γίνει δεκτή, θα φέρει την κυβέρνηση πιο κοντά σε μια μερική εκταμίευση κεφαλαίου προτού να ολοκληρώσει πλήρως την αξιολόγηση του προγράμματος», τονίζει και προσθέτει πως κατά την άποψή της, «είναι πιθανό το Eurogroup να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να εμφανίσει ότι έχει εφαρμόσει κάποιο μέρος της λίστας προτού εκταμιευθούν τα λεφτά. Αυτό οδηγεί πιο πίσω την πιθανή ημέρα εκταμίευσης, στον Απρίλιο το νωρίτερο».

Τέλος ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι για να διορθωθεί αυτή η ζημιά, «θα απαιτηθεί χρόνος», ακόμη και εάν βελτιωθούν οι προσδοκίες για συμφωνία με την ΕΕ.
http://www.protothema.gr/