Κοστολογημένη λίστα 18 μεταρρυθμίσεων

Δεκαοκτώ κοστολογημένα μέτρα που θα φέρουν έσοδα περίπου 3 δις ευρώ θα περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση στο Brussels Group, προκειμένου να εγκριθούν και να εκταμιευτούν οι δόσεις.


Το Eurogroup πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και εφόσον όλα πάνε καλά την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανοίξει τη ρευστότητα για τα έντοκα γραμμάτια.

Στα μέτρα αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνονται υφεσιακές ρυθμίσεις ή περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα αυτά προβλέπουν στόχο εσόδων 3-3,2 δισ. ευρώ, και θα προέλθουν από ελέγχους σε λίστες και εμβάσματα στο εξωτερικό (χθες έγινε η πρώτη επαφή με τους Ελβετούς), το ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση ΦΠΑ και την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει δώσει το «πράσινο φως» ως προς την κοστολόγησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στη λίστα, ξεχωρίζουν:

- Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
- Εντατικοί έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
- Έλεγχοι στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
- Λοταρία των αποδείξεων, και
- Άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει ένα ποσό γύρω στα 3 δισ. φέτος από τις παραπάνω δράσεις.

Πηγές εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί από 0,35 έως 1,5%, για το μικρό ύψος του οποίου, εγκαλούν την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τη λίστα των μέτρων αναμένεται να εγκρίνει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.


http://www.zougla.gr/