Το στίγμα της νέας κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεκαθάρισε πως «ο λαός έχει προσδοκίες και την απαίτηση για ριζικές αλλαγές».



Αφού ανέφερε πως «η εξουσία που μας ανατέθηκε δεν μας ανήκει και βρισκόμαστε υπό την κρίση των πολιτών», επεσήμανε πως «ερχόμαστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και της διαπλοκής». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «δεν βρισκόμαστε εδώ για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια», διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και σπατάλες σε μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός λαός υποφέρει». 
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει η χώρα και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, ενώ αναφορικά με τους δανειστές ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση», η οποία θα οδηγήσει σε μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση», βασισμένη σε ένα τετραετές δημοσιονομικό πλάνο και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

«Κανένας συμπολίτης μας μόνος στην κρίση. Πρώτη προτεραιότητα όσοι συμπολίτες μας στερούνται φαγητό και θέρμανση» υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση έχει να αναμετρηθεί με μια σκληρή πραγματικότητα και δεν θα έχει καμία δικαιολογία να μην ανταποκριθεί. Η ευθύνη είναι βαριά» είπε, επισημαίνοντας πως «στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας σχέσης με την κοινωνία».