Το ιταλικό ΣΔΟΕ κάνει «σαφάρι» φοροφυγάδων στις γκαλερί


Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων, εν μέσω κρίσης, το ιταλικό Σώμα Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza), το αντίστοιχο ΣΔΟΕ της Ιταλίας, «χτενίζει» εδώ και μήνες τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς πολυτελών χειμερινών και θερινών θερέτρων, πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και πολυτελών γιοτ, ενώ ελέγχει ακόμη και τις επιχειρήσεις ενοικίασης σεζλόνγκ στις ιταλικές παραλίες.


Τώρα όμως η ιταλική φορολογική αστυνομία έβαλε στο στόχαστρο και την ιταλικής αγορά έργων τέχνης. «Λουκέτο» έχει μπει ήδη σε δύο γκαλερί, μία στη Ρώμη και μία στη βορειοανατολική πόλη της Παντόβα, λόγω φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Συνολικά 24 γκαλερί και οίκοι δημοπρασιών έχουν γίνει «φύλλο και φτερό» από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας με τη βοήθεια της Υπηρεσίας για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Εντοπίστηκε φοροδιαφυγή ύψους τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ από τα λεγόμενα «δικαιώματα μεταπώλησης» των καλλιτεχνών. Πρόκειται για το δικαίωμα που έχουν οι καλλιτέχνες σε ποσοστιαία αμοιβή όταν επαναπωλείται κάποιο έργο τους σε οίκο δημοπρασιών, γκαλερί ή ντίλερ. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η αμοιβή αυτή υπόκειται σε φορολόγηση ή εάν παρακρατείται παράνομα από τον καλλιτέχνη.

H Guardia di Finanza ξεσκέπασε επίσης περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και παράνομων συναλλαγών ύψους έως και 14 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ιταλία έχει δώσει αυξημένες εξουσίες στο Σώμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η χώρα πασχίζει να γεφυρώσει το χάσμα κρατικών εσόδων και δαπανών που αυξήθηκε λόγω της κρίσης.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 δις ευρώ δεν δηλώνονται στην ιταλική εφορία. Η «μαύρη» οικονομία της Ιταλίας εκτιμάται γύρω στο 17,5% του ΑΕΠ της.
http://www.tovima.gr/