Νομικές ημέριδες για το "φίμωμα" των blogs ... για να γίνουμε Κίνα !

Η Ένωση Ελλήνων Νομικών (η οποία είναι μια ΜΚΟ):πραγματοποίησε εκδήλωση συζήτηση στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Ακαδημίας 60, με θέμα:
«Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ».

Παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση για την εκδήλωση αυτή δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, με ειδοποίησαν φίλοι bloggers και έτσι θεώρησα σκόπιμο και χρήσιμο να προσέλθω, να παρακολουθήσω και να συμμετάσχω ως ενεργός πολίτης και μάλιστα επώνυμος μπλόγκερ στις εργασίες της εκδήλωσης αυτής που προγραμματίστηκε ενόψει της επιτροπής που συστάθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου στο διαδίκτυο, πράγμα που ευθέως καταδικάστηκε από την πλειοψηφία της μπλογκόσφαιρας, αφού αυτό θα επιφέρει περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης και οπωσδήποτε φίμωση των ελεύθερων φωνών του διαδικτύου.
Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο, αφού η αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣΑ ήταν κατάμεστη και ο κόσμος στεκόταν όρθιος ακόμη και στους διαδρόμους. Μου επιτράπηκε η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και εκτός από τους εισηγητές ομιλητές που έλαβαν μέρος, παρών ήταν και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρώδης, γνωστός για την τελευταία γνωμοδότησή του, με την οποία αποφαίνεται κόντρα στο σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό δίκαιο (enomenoiblogers) ότι το απόρρητο δεν ισχύει στο διαδίκτυο.
Ακούστηκαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, από τις οποίες η μοναδική που άγγιζε πραγματικά την ουσία του θέματος και εναρμονιζόταν πλήρως με το ισχύον ημεδαπό και διεθνές δίκαιο ήταν η εισήγηση του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανώλη Λαμτζίδη.
Ο εισηγητής αυτός θαρραλέα είπε τα αυτονόητα που όλοι γνωρίζουμε για την ελευθερία της έκφρασης του λόγου στο διαδίκτυο και έκανε σαφές ότι η διεύρυνση της άρσης του απορρήτου και σε αδικήματα που είναι εκτός του συνταγματικού πεδίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας, όπως στις συκοφαντικές δυσφημίσεις ή εξυβρίσεις, θα επιφέρει πλήρη φίμωση και κάτι τέτοιο δεν έχει αποτολμηθεί ούτε στην Κίνα!
Καταλήγοντας δε επέστησε την προσοχή ότι η τυχόν άρση του απορρήτου σ’ αυτά τα αδικήματα, θα ζωντανέψει το Οργουελικό σκηνικό, όπου ο «Μεγάλος Αδελφός» θα παρακολουθεί όχι μόνο κάθε μας πράξη αλλά και κάθε μας σκέψη και ο άνθρωπος ως προσωπικότητα θα «εξαφανιστεί και δεν θα υπάρχει».
Οι υπόλοιποι όμως εισηγητές δυστυχώς φάνηκαν ή ήθελαν να φανούν ανημέρωτοι από τα ισχύοντα στη διεθνή και ημεδαπή νομοθεσία, αφού σχεδόν εισηγήθηκαν ότι η συσταθείσα από τον κ. Παπαϊωάννου Επιτροπή πρέπει να περαιώσει το έργο της και να διευρύνει τα αδικήματα της άρσης του απορρήτου. ...