Zητούν την έκδοση εντάλματος σύλληψης του ιδρυτή του Wikileaks

Η σουηδική εισαγγελία ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης με την κατηγορία του βιασμού εις βάρος του Τζούλιαν Εσέιντζ, ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks.


Οι κατηγορίες εις βάρος του 39χρονου Εσέιντζ, ο οποίος είναι Αυστραλός υπήκοος αλλά διαθέτει κατοικία και στη Σουηδία, διατυπώθηκαν πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, για να αρθούν λίγες ώρες αργότερα και στη συνέχεια να διατυπωθούν εκ νέου ύστερα από τη διενέργεια σχετικής έρευνας, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ιδρυτής της Wikileaks εγκατέλειψε τότε τη Σουηδία, επωφελούμενος του γεγονότος ότι μέχρι τότε δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, εάν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελέως για έκδοση εντάλματος σύλληψης, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος.

Από την πλευρά του, ο Τζούλιαν Εσέιντζ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, κάνοντας λόγο για μία «εκστρατεία δυσφήμησης» με σκοπό τη δυσφήμηση της ιστοσελίδας του, μέσω της οποίας είχε δημοσιοποιήσει πληθώρα απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
http://www.zougla.gr