SUPERLEAGUE Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...

http://sport-kick.blogspot.com/
Το πιο θεαματικό, το πιο συναρπαστικό, το πιο συγκλονιστικό, το πιο φιλήσυχο , ιντριγκαδόρικο πρωτάθλημα της Ευρώπης ξεκινάει .Κυρίες και κύριοι προσδεθείτε .Η Σούπερ Λιγκ έφτασε και μεις θα σας ξεναγήσουμε σ’ αυτή…

*Η σείρα παρουσίασης είναι με βάση τη κατάταξη των πλέι οφ.

Φαβορί για το 21ο;

Ως φαβορί για την κατάκτηση του 21ου πρωταθλήματος της ιστορίας του ξεκινάει τη φετινή σεζόν ο πρωταθλητής της περσινής σεζόν Παναθηναϊκός. Οι ¨πράσινοι¨ που εντυπωσίασαν στα φιλικά τους στην Αμερική εναντίον των Ίντερ και Μίλαν πραγματοποίησαν δύο μεταγραφές ουσίας και εντυπωσιασμού αποκτώντας τους Γκοβού και Μπουμσόνγκ από τη δευτεραθλήτρια Γαλλίας Λυόν. Επίσης Φερνάντες και Ιωαννίδης ήρθαν στην ομάδα για μπακ-απ των Τζόρβα και Σπυρόπουλου αντίστοιχα, ενώ ακόμα στον αέρα είναι η –αναγκαία- απόκτηση ενός τρίτου επιθετικού. Λογικό φαβορί για την κατάκτηση ο Παναθηναϊκός αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα ενισχύθηκε εκεί που πονούσε. Εξάλλου και φέτος η ομάδα θα στηριχτεί στη τριπλέτα Λέτο-Νίνη-Σισέ συν το νεαποκτηθέντα Γκοβού.


Απ’ το chl είσαι απών ε και λοιπόν…
Μπορεί ο Πάοκ να αποκλείστηκε –άδοξα με δύο ισοπαλίες- από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ ωστόσο δεν πρέπει να μείνει εκεί και αν κρίνει κανείς από την εμφάνισή του εναντίον τη Φενερμπαχτσέ για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Με τρεις μεταγραφές ουσίας –Σαλπιγγίδης, Μπουσαïντί, Ζουέλα-  ο δικέφαλος του Βορρά είναι ένα βήμα πιο κοντά σ΄αυτό που ψάχνουν τόσα χρόνια οι φίλοι του. Σε ένα πρωτάθλημα μετά από 25 χρόνια . Με όπλα του τους Βιερίνια σε ρόλο δημιοργού(και ενίοτε εκτελεστή), Σαλπιγγίδη, Μουσλίμοβιτς και Ίβιτς μπορεί  να το καταφέρει. Ωστόσο ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί να ανταπεξέλθει με συνεχείς αγώνες για τρεις διοργανώσεις(Πρωτάθλημα, κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ).


Όπως στην Αυστραλία…

Με οδηγό τις εμφανίσεις της στα φιλικά προετομασίας η Άεκ δείχνει ότι ο στόχος τίτλος δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Απ’ τη στιγμή που κράτησε το περσινό κορμό ίδιο(με εξαίρεση την φυγή του Μαïστόροβιτς για τη Σέλτικ), με τις προσθήκες των έμπειρων Δέλλα, Λυμπερόπουλου και Ντιοπ και αν δεν επαναληφθούν τα εγκλήματα του παρελθόντος (βλ. Ριβάλντο και Κυργιάκο που έφυγαν τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου πέρσι και πρόπερσι αντίστοιχα) ο ¨δικέφαλος¨μπορεί να χτυπήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Ωστόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοβόσνιος τεχνικός πρέπει να παραβλέψει τα εξωαγωνιστικά (βλ. την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε στο φιλικό με τη Καλλιθέα (!!!) ) όπως κάνει πάντα άλλωστε, καθώς και να κρατήσει τις ισορροπίες στην ομάδα προκειμένου να μην επαναληφθούν σκηνικά τύπου Τζιμπούρ. Αν τα καταφέρει ο τίτλος δεν θα βρίσκεται μακριά…


Ερωτηματικό ο Άρης
Μεγάλο ερωτηματικό αναμένεται να αποτελέσει τη φετινή σεζόν η ομάδα του Άρη. Ο ¨θεός του πολέμου¨ προχώρησε σε δώδεκα μεταγραφές και προσπαθεί να κλείσει μια δέκατη τρίτη  αυτή του Ρικάρντο Φατί της Ρόμα. Ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο οι Οριόλ, Τσέζαρεκ  και Κάρλος Ρουίζ μπορούν να καλύψουν τα κενά που άφησαν οι Νασούτι, Τζόνσον και Κάμπορα αντίστοιχα. Ατού των κιτρινόμαυρων φυσικά η φυσιογνωμία που δεσπόζει στον πάγκο αυτή του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Στη δεύτερή του χρονιά στον πάγκο του Άρη φιλοδοξεί να φτάσει την ομάδα ένα βήμα παραπέρα απ΄ ότι πέρυσι και γιατί όχι και σε ένα τίτλο, ακόμα και αν αυτός λέγεται Κύπελλο Ελλάδος. Εξάλλου τα διαπιστευτήρια του τα χει έχει δείξει προ πολλού και η κατάκτηση του κυπέλλου δεν φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Πρωταθλητής στις μεταγραφές.Αρκεί;

Μετά των τυφώνα ανακοινώσεων της μίας μεταγραφής μετά της άλλης πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι να δέσει η ομάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να πήρε παίκτες αξίας (βλ.Ριέρα, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ, Πάντελιτς, Ουρτάδο) και σύνολο δεκατρείς ποδοσφαιριστές ωστόσο ο προπονητής που λατρεύτηκε όσο κανένας στο λιμάνι είναι πάλι στο τιμόνι και φιλοδοξεί να οδηγήσει τον Ολυμπιακό πίσω στην κορυφή. Επειδή όλα καλά και ωραία και επειδή το μάθημα πρέπει να γίνει πάθημα (βλ. Μακάμπι για προκριματικά Γιουρόπα) ο Βαλβέρδε πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ¨δέσει¨ την ομάδα για να κάνει αυτό που θέλουν οι περισσότεροι φίλαθλοι των ερυθρολεύκων πραγματικότητα. Να βλέπουν ωραία μπάλα και την ομάδα στη κορυφή. Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των φιλικών στη εποχή Βαλβέρδε η ομάδα του Πειραιά μπορεί να το καταφέρει.

Ριζικές αλλαγές στη Καβάλα

Η ομάδα έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος δεν υπάρχει πια. Οι βασικοί συντελεστές της περσινής ξέφρενης πορίας έφυγαν για άλλες πολιτείες. Μουρ , Σμολάρεκ ,Ντομπρασίνοβιτς , Ορούμα , Μεντί , Ιτάνζ δεν είναι πια κάτοικοι Καβάλας και οι νεαποκτηθέντες Τόμασιτς , Γκαλίνοβιτς , Βαγιέχο , Αμπντούν καλώνται να δείξουν ότι η περσινή επιτυχία δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα. Με τον Σέρβο Ντράγκομιρ Οκούκα πλέον στο πάγκο οι ¨Αργοναύτες¨ θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ένα καλό πλασάρισμα στη πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος.


Δεκάδα και βλέπουμε…
Άλλη μια ομάδα που κράτησε τον ίδιο με το περσινό κορμό είναι και ο Ατρόμητος. Η ομάδα του Περιστερίου κράτησε τα βασικά της στελέχη και ενισχύθηκε με δύο μεταγραφές ενδεκάδας. Ο 33χρονος Σενεγαλέζος Ανρί Καμαρά αποτελεί αναμφίβολα μία απ΄ τις μεγαλύτερες μεταγραφικές κινήσεις του φετινού καλοκαιριού, ενώ το έτερο μεταγραφικό απόκτημα Μασαμπά Σαμπού ήταν μία από τις πιο δαπανηρές μεταγραφές στη ιστορία του συλλόγου. Ο γεμάτος από ποδοσφαιρικές παραστάσεις στα αγγλικά γήπεδα  Καμαρά θα αποτελέσει βασικό γρανάζι στη μηχανή του Γιώργου Δώνη για ένα πλασάρισμα στη πρώτη δεκάδα και γιατί όχι καλύτερο και απ΄ το περσινό.


Σούζα το αλογάκι

Φαίνεται πως στη Λάρισα έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν φέτος με τις μεταγραφικές κινήσεις τους. Δεν εξηγείτε διαφορετικά το  γεγονός ότι Μακίνουα, Κανόμπιο, Ταβλαρίδης, Γκέρεμι, Κουζέν θα αγωνίζονται με τη βυσσινή φανέλα. Μεταγραφές που θα ζήλευε οποιοσδήποτε σύλλογος. Με το Γιάννη Παπακώστα στο τιμόνι και το ρόστερ πιο υπερπλήρες από ποτέ  η ομάδα του Κάμπου ελπίζει να ζήσει στιγμές ανάλογες με αυτές προ τριετίας όπου κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος ή και αυτές προ διετίας που τρέλανε τη ποδοσφαιρική Ευρώπη με τις εμφανίσεις της στο –τότε- Κύπελλο Ουέφα όπου και απέκλεισε πανηγυρικά τη Μπλάκμπερν. Ωστόσο καλός ο ενθουσιασμός αλλά για να φτάσει η ομάδα ένα σκαλί ψηλότερα πρέπει να ¨πέσει¨ σκληρη δουλειά  και αυτό φαίνεται να το έχουν καταλάβει στο Κάμπο.


Πάνθηρας ή …γατάκι;

Μπορεί ο Πανιώνιος να μπήκε δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι αποσπώντας την υπογραφή του Πορτογάλου Ρικάρντο Βαζ Τε από τη Μπόλτον ωστόσο στη συνέχεια όχι μόνο κινήθηκε στα ρηχά αλλά έχασε και δύο βασικά κομμάτια από το παζλ της περσινής σεζόν. Φαμπιάν Εστογιάνοφ και Γιώργος Τζαβέλλας δεν ανήκουν πια στο δυναμικό της Νέοσμυρνιώτικης ομάδας. Εξάλλου τη θέση του δεύτερου θα κληθεί να αναπληρώσει ο νεοαποκτηθείς από τη Σεντ Ετιέν Σεντρικ Βαρό. Έτσι ο Μίκαελ Στόρε θα πρέπει να βγάλει κάποιο άσσο απ΄ το μανίκι του προκείμενου ο Πανίωνιος να πετύχει καλύτερο πλασάρισμα από το περσινό.
Μα δεν …τελειώσανε…

Μια ντουζίνα παρά μία μεταγραφές πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Ηρακλής. Με πιο ηχηρή εξ αυτών αυτή του Ισπανού αμυντικού Χοσέμι ο οποίος έγινε γνωστός από τη θητεία του στη Λίβερπουλ και ύστερα στις Βιγιαρεάλ και Μαγιόρκα από την οποία και μετεγράφει στον Γηραιό. Ωστόσο αυτό που ¨καίει¨ αυτή τι στιγμή τους Ηρακληδείς δεν  είναι τίποτα άλλο παρά τα διοικητικά. Οι οργανωμένοι περισσότερο έχουν το μυαλό τους στη κόντρα που έχουν ανοίξει με τον πρώην μεγαλομέτοχο Αντώνη Ρέμο παρά στην επικείμενη έναρξη του πρωταθλήματος και την δύσκολη σεζόν για την ομάδα τους. Αν οι ποδοσφαιριστές του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν επηρεαστούν από το όλο κλίμα η παραμονή θα έιναι κάτι παραπάνω από εφικτή. Διαφορετικά…
Μακριά από μπλεξίματα…
Στα ίδια επίπεδα με αρκετές ομάδες κινήθηκε και ο Εργοτέλης. Ο μοναδικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου στη Σούπερ Λιγκ ουσιαστικά κράτησε το ίδιο ρόστερ με πέρσι όπου και κατετάγη ενδέκατος καθώς από την ομάδα αποχώρησε μόνο ο Ντειβίντας Τσεσνάουσκις για λογαριασμό του Άρη ενώ από την άλλη αποκτήθηκαν οι Γιώργος Αλεξόπουλος και Εγκουτού Ολίσε με ελεύθερη μεταγραφή από την Άεκ ο πρώτος και με τη μορφή δανεισμού από τον Πανθρακικό ο δεύτερος. Με το Νίκο Καραγεωργίου για τέταρτη διαδοχική σεζόν στο τιμόνι η Κρητική ομάδα θα παλέψει για να ¨καθαρίσει¨ από νωρίς την υπόθεση παραμονή και από κει και πέρα θα διεκδικήσει με αξιώσεις μία καλύτερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα.


Νέος Αστέρας…

Ερωτηματικό αποτελεί η φετινή ομάδα του Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες προχώρησαν ούτε λίγο ούτε πολύ στην προσθήκη 12 ποδοσφαιριστών και είναι απορίας άξιον αν θα καταφέρει να δέσει το σύνολο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το  δεύτερο αρνητικό για την ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου είναι η απώλεια δύο παιχτών που έκαναν τη διαφορά στο ρόστερ της ομάδας, αυτές των Οράσιο Καρντόσο και Ντάνιελ Τσέζαρεκ όπου αμφότεροι έμειναν ελεύθεροι. Εξάλλου αν καταφέρουν οι νεαποκτηθέντες Ρομπέρτο και Ριμκεβίτσιους να γίνουν … Τσέζαρεκ στη θέση του Τσέζαρεκ η ομάδα δύσκολα θα μπλέξει διότι αυτό που της λείπει προς το παρόν είναι το ¨εύκολο¨ γκολ.


Κακή παρένθεση…

Να αποδείξει ότι η περσινή σεζόν ήταν μία κακή παρένθεση στην ιστορία του συλλόγου καλείται να αποδείξει η Σκόντα Ξάνθη. Οι Ακρίτες θέλουν να αφήσουν πίσω τη κακή περσινή χρονιά όπου σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και γι αυτό το λόγο προχώρησαν σε μεταγραφές εντυπωσιασμού αλλά και ουσίας. Κατόνγκο και –κατά κύριο λόγο- ο Τζορτζ Μποάτενγκ (πάνω από δέκα χρόνια παρουσίας στα αγγλικά γήπεδα) έχουν τα χαρακτηριστικά που μπορούν να (ξανά)ανεβάσουν τη Ξάνθη επίπεδο. Με το Νίκο Κεχαγιά στο πάγκο που γνωρίζει -όσο λίγοι- αρκετά καλά την Ακριτική ομάδα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από νωρίς τη παραμονή της.


Με οδηγό τα φιλικά…
θέλει να πορευθεί ο Ολυμπιακός Βόλου. Η Θεσσαλική ομάδα που άφησε καλές εντυπώσεις στα φιλικά επί ιταλικού εδάφους θέλει να έχει ανάλογη συνέχεια και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που η ομάδα δεν έχασε κάποιο σημαντικό στέλεχος και με την προσθήκη ορισμένων παικτών που προσφέρουν ποιότητα, όπως αυτή του Μάριο Μπρέσκα ο νεοφώτιστος Ολυμπιακός έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει με αισιόδοξα το μέλλον του στη μεγάλη κατηγορία και θα δώσει μάχη για να μείνει σ΄ αυτή.


Δυναμική επιστροφή για Κέρκυρα
Δυνατά έχει κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής η νεοφώτιστη Κέρκυρα. Οι Φαίακες ενέταξαν στο δυναμικό τους παίχτες που μπορούν επάξια να κρατήσουν την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια. Στολτίδης και Επστάιν (ελεύθεροι από Ολυμπιακό) ,Κωνσταντόπουλος(ελεύθερος από Κόβεντρι), Γιάντσης (ελεύθερος από Ηρακλή) και Μαïστόροβιτς(ελεύθερος από Πας Γιάννενα) είναι παίχτες μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα της Κέρκυρας ανά πάσα στιγμή. Αναμφίβολα όμως το έργο της νησιώτικης ομάδας είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο και αυτό είναι κάτι που φαινέται να το γνωρίζει καλά τόσο ο  κόουτς Μπάμπης Τεννές όσο και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας Γιώργος Λιμπάντσης.


Τα λιοντάρια είναι εδώ

Μετά από ένα χρόνο απουσίας ο Πανσερραικός από τη Σούπερ Λιγκ επέστρεψε και φιλοδοξεί αυτή τη φορά να μην είναι ¨περαστικός¨. Οι Σερραίοι προχώρησαν σε εννέα μεταγραφές μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε μετά το πέρασμά του στον Πάοκ. Το έργο της ομάδας του Ντράγκαν Κοκότοβιτς θα είναι αρκετά δύσκολο-όπως κάθε νεοφώτιστου άλλωστε- ωστόσο από τα στόματα των ανθρώπων των ¨Λιονταριών¨ ακούγεται ότι ο Πανσερραϊκός –αν πέσει- δεν θα πέσει αμαχητί.




                                                                                                                                           Επιμέλεια:Κωνσταντίνος Κακουρίδης