Αστικοί μύθοι, βία, άσυλο, διγλωσσία Τσίπρα και Νιώτης

http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/archives/284
Εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάσεις. Προφανώς όσοι γεννήθηκαν από το ’70 και μετά δεν βίωσαν χούντα, όσοι γεννήθηκαν από το ’80 και μετά μεγάλωσαν σε μια κοινωνία που τους πρόσφερε η αντίδραση των προηγούμενων γενιών και όσοι γεννήθηκαν το ’90 αναζητούν λόγο ύπαρξης.

Προφανώς δεν τους κάνει αυτό που λέμε σήμερα «δημοκρατία» (για να ξεκινήσουμε από τα βασικά).



«Δημοκρατία», αγαπητά μου φασιστάκια, είναι να έχεις δικαιώματα που θεωρούνται αναφαίρετα και σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι. Το να μπαίνει ο οποιοσδήποτε σε ένα blog και να σχολιάζει είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που του προσφέρει αυτή η γαμημένη η δημοκρατία. «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες» έλεγε ο Βολταίρος.

Για να ξεκινήσουμε από κάπου λοιπόν, η νέα γενιά αντιδρά (όπως μας πιπιλίζουν) σε… τι; Στη δημοκρατία;

Ενας από τους μεγάλους αστικούς μύθους κάποιων που βλακωδώς χαρακτηρίζονται «αντιεξουσιαστές» (διότι ο αντιεξουσιαστής έχει επιχειρήματα και λογική, οι δικοί μας πάλι όχι) είναι ότι δεν έχουμε δημοκρατία επειδή ο τάδε τα παίρνει, ο δείνα λαδώνει, ο τρίτος τον παίρνει, οι 300 της Βουλής γαμιούνται, μας εξουσιάζουν οι τράπεζες και ούτω καθεξής.

Ενα χρόνο μετά τα Δεκεμβριανά του ’08, πίστευα πως κάτι θα έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι με ψυχραιμία, εν αντιθέσει με πέρυσι, το αντιμετώπισαν έτσι, ομολογώ πως κάποιες εκπομπές (σε ΣΚΑΪ και MEGA) παρουσίασαν το πρόβλημα ακριβώς όπως είναι.

Ναι, αφού επιμένετε, στην γκιλοτίνα ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Να πετροβοληθεί και εγώ είμαι από τους πρώτους που θα πετάξει πέτρες.

Πέτρες όμως ενάντια στον ένοχο μιας ειδεχθούς πράξης, όχι ενάντια σε κάποιον που απλώς φορά στολή αστυνομικού.

Η αστυνομία, τα ΜΑΤ και οι άλλες δυνάμεις καταστολής, αγαπητέ μου αναγνώστη, υπάρχουν για να πατάσσουν το έγκλημα, να μας προστατεύουν (για να το γράψω… ρομαντικά). Όχι για να ελέγχουν τις πορείες. Εμείς ως κράτος και ως λαός έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά την αστυνομία του σήμερα, την υποχρεώσαμε να μεταλλαχθεί σε κάτι που θεωρούμε μεγάλη απειλή!

Ο αστυνομικός που φορά κράνος και κρατά μια ασπίδα, επιστρέφοντας σπίτι φορά πυτζάμες, παίζει με τα παιδιά του, βλέπει τηλεόραση, έχει οικογένεια. Όπως εγώ, εσύ αναγνώστη μου και όλοι. Δεν είναι εξωγήινος ή μιλάει αλβανικά.

Η εν Ελλάδι εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατά 30% την τελευταία τριετία. 30%, το διανοείστε; Κι αντί να ασχολούνται με τη σπείρα που έχει ανοίξει 15 σπίτια στην Καισαριανή τον τελευταίο μήνα, προετοιμάζονται για τις πορείες!

Και όχι μόνο αυτό… Προ ενός έτους πέσατε να με φάτε όταν έγραφα πως τα 14χρονα και 15χρονα του σήμερα δεν έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβανόμασταν κάποτε τις εν λόγω ηλικίες, και απαντούσατε κάποιοι πως ήταν ντροπή να θεωρώ κίνδυνο παιδιά τέτοιας ηλικίας. Την Κυριακή έγιναν 21 συλλήψεις. Τέσσερις ήταν ανήλικοι. 15 ετών, όχι 17 ετών. 15, αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλάμε;

Θέλουμε το κράτος δίπλα στον πολίτη, ως έννομοι πολίτες θέλουμε ασφάλεια κλπ. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό, πώς να ζητήσεις από το κράτος να σε προστατεύσει όταν το υποχρεώνεις να έχει προτεραιότητα το… Πολυτεχνείο;

Με ψύχραιμη ματιά, θεωρούσα πως για τα περσινά και το ότι κάηκε η Αθήνα έφερε μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ο Προκόπης Παυλόπουλος, που δίστασε πολύ. Κώλωσε. Ειδα χθες βράδυ τον Πάκη στους «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά να λέει πως είχε συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία, είχε λάβει διαβεβαιώσεις για την κατάληξή της και στο τέλος ξεγελάστηκε. Είπα μέσα μου «κλασικός πολιτικός, τα ρίχνει αλλού ο μαλέας».

Τελειώνει η εκπομπή, το τζάκι καίει ακόμη, ζάπινγκ, ειδήσεις στο MEGA. «Εξαλλος ο Χρυσοχοΐδης με τον Τσίπρα, τον κατηγορεί για διγλωσσία στο θέμα της πορείας».

Πώς είπατε;

Φως φανάρι η δολοφονία του Αλέξη «έκατσε» μια χαρά σε όσους θέλουν να κάνουν μπουρδέλο την πόλη, να καίνε και να σπάνε στο όνομα της αντίστασης. Αντίστασης… σε τι; Ο Παυλόπουλος, στην ίδια εκπομπή, παραδέχθηκε πως είχαν πληροφορίες για μεγάλες κινητοποιήσεις αλλά δεν ήξεραν το πότε.

Οι μαθητές πέρυσι λειτούργησαν αυθόρμητα. Ολοι, άντε οι περισσότεροι, το έχουμε κάνει σε τέτοιες ηλικίες. Βγήκαν στους δρόμους. Μαγκιά και κλανιά οδήγησαν όμως κάποιους εξ αυτών στη βία, στο να κάψουμε δυο τρεις τράπεζες. Με έναν δολοφονημένο μαθητή μερικές ώρες πριν δεν συλλαμβάνεις άλλους, διατάχθηκαν τότε οι αστυνομικοί.

Αλλα ούτε και φέτος, όταν ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης είδε τα παιδιά του να συλλαμβάνονται στο «Ρεσάλτο», στο Κερατσίνι. Οπου βρέθηκαν 150 μπουκάλια άδεια, τα οποία οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν να τα πάνε για… ανακύκλωση!

Αν έχει ευθιξία ο Νιώτης, έπρεπε να είχε παραιτηθεί από χθες, τελεία και παύλα. Να παρατηθεί του ασύλου του ως βουλευτή, κατ’ αρχάς, και να οδηγηθεί υπόλογος στη Δικαιοσύνη.

To αυτό και για τον Τάσο Κουράκη, 62χρονο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης, ο γιος τουΣτέλιος ήταν ανάμεσα στο γκρουπ των αντεξουσιαστών που ακινητοποιήθηκαν στην οδό Αντιγονιδών, στη Θεσσαλονίκη.

Μιας και ο λόγος για το άσυλο, μήπως επιτέλους να καταργηθεί αυτή η καμαρωτή παπαριά του πανεπιστημιακού ασύλου, να τελειώνουμε; Ηδη διευκρινίστηκε πως δεν είναι άσυλο τα πεζοδρόμια μπροστά τους, άντε και σύντομα να καταλάβουν πως σε περιπτώσεις έντονης βίας πάλι δεν πρέπει να ισχύει.

*** Όχι φίλε Aντώνη (απαντώντας πλέον σε comment του προηγούμενου άρθρου), δεν σου αξίζει προληπτική σύλληψη. Κι αν έχεις νεύρα και συγκρατιέσαι τελευταία στιγμή, όπως λες, να σπάσεις και να διαλύσεις το σπίτι σου. Όχι την πόλη.

*** Themis65, σε ευχαριστώ, ναι ήταν οφσάιντ αλλά και χιούμορ, ενδεχομένως μαύρο.

*** Φίλε Yannis, συμφωνώ απόλυτα περί ανεργίας, εξαθλίωσης, σκανδάλων, ατιμωρησία υπευθύνων. ΑΠΟΛΥΤΑ! Και στο ότι (το γράφω και το έχω γράψει άλλωστε) η δολοφονία του πιτσιρικά ήταν αφορμή. Αλλά ναι, υπάρχουν κι αυτοί που βγαίνουν για να τα σπάσουν εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκύπτει με τέτοιες αφορμές.

Όταν θυμάμαι τις πυρκαγιές στην Ηλεία, θυμάμαι ένα άγαλμα που καιγόταν στην Ολυμπία. Όταν θυμάμαι τα περσινά, η εικόνα στο μυαλό είναι μιας πιτσιρίκας (που δεν πρέπει να ήταν πάνω από 16) να πετάει κομμάτια από σπασμένο μάρμαρο σε αστυνομικούς.

Ευτυχώς προχθές είδα κάτι άλλο. Μια μαθήτρια, ίδιας ηλικίας, που είχε δώσει ένα λουλούδι σε ένα αστυνομικό μπροστά στη Βουλή, στη μαθητική συγκέντρωση την παραμονή της κηδείας…