Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο Σαμαράς αναγνώρισε τα Σκόπια ως σκέτο Μακεδονία (video)



Τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών στην υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, κατήγγειλε ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε ομιλία του στη Βουλή το 1993 κι ενώ ήδη έχει αποπέμψει από υπουργό, τον κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης σε ένα απόσπασμα του λόγου του εκφράζει την απορία του, πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεχθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί το κράτος των Σκοπίων, με ΣΚΕΤΟ το όνομα Μακεδονία!
Συγκεκριμένα τόνισε: "Πριν ξεκινήσει (σ.σ.ο Σαμαράς) από τις ΗΠΑ όπου είμαστε μαζί για να πάει στις Βρυξέλλες, του είπα να αντιταχθεί στην Γερμανία, εάν όμως δεν μπορέσεις να υποχωρήσεις να επιμείνεις στην άποψη της μη διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, κοίταξε -τώρα που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Γερμανία - μπορείς να πετύχεις πλήρη ικανοποίηση των Ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων.
Και δεν το επέτυχε ο κ.Σαμαράς. Δεν τον κατηγορώ γιατί δεν το επέτυχε. Νέος ήταν, αδύνατος ήταν, αλλά ήταν ανάγκη από εκεί και πέρα να προχωρήσει εκεί που προχώρησε.
Και θα πω και κάτι άλλο ακόμα , δεν μου κάνει και πάρα πολύ εντύπωση γιατί δεν έδωσε την μάχη εκείνη, γιατί 12 μέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου, στο ίδιο το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
Κι είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο!"
Δείτε το βίντεο:
Τον κ. Σαμαρά δεν ξέχασαν οι οπαδοί της ΝΔ. Ενώ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 1993, ο κ. Μητσοτάκης κάνει την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το Βελλίδειο σείεται από τις ιαχές των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας: «Αλήτη- προδότη - Σαμαρά».
Ατάραχος ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την ομιλία του και εξηγεί ότι τα συμφέροντα έβαλαν τον Σαμαρά και έριξαν την κυβέρνηση. Δείτε το βίντεο:
Πηγή: dailymotion.com

http://www.koutipandoras.gr/