Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε»

«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας “Le Monde”, το οποίο είναι αφιερωμνένο στη χώρα μας, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup.
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους. Στις 20 Αυγούστου, Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης για να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, η συμφωνία ‘θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση του ενιαίου νομίσματος, μία κρίση από την οποία επέζησε’».
Μάλιστα, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι, «ενώ νέα ιταλικά σύννεφα σκιάζουν την οικονομία της ηπείρου και η μεταναστευτική κρίση δοκιμάζει σημαντικά την Ευρωπαϊκής Ένωση, είχε έρθει η ώρα για να κλείσει το κεφάλαιο της Ελλάδας, στο οποίο η ευρωπαϊκή ιδέα γνώρισε το πρώτο της ναυάγιο».
«Κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη μας έδειξε αυτό που ξέρει να κάνει χειρότερα: απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου και ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης», υπογραμμίζει το κύριο άρθρο εξηγώντας το «γιατί»: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν καταστροφικό. Η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία ‘μπήκε στην εντατική’, η ανεργία σημείωσε έκρηξη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, το ηθικό των Ελλήνων έπεσε πολύ χαμηλά. Αλλά, η Ελλάδα επέζησε, το Grexit αποφεύχθηκε, η ευρωζώνη δεν εξερράγη».
Μέσα από αυτά τα ερείπια», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας “Le Monde”, «ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε ένα γενναίο πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τους συντρόφους του».
Και, εν κατακλείδι, «για την Ελλάδα, τελειώνουν οκτώ χρόνια θυσιών και προσπαθειών», δήλωσε ικανοποιημένος ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες επέδειξαν ανθεκτικότητα και ρεαλισμό. Στην Αθήνα, είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος των θυσιών έχει παρέλθει.