Εκτροπή απεργάζεται ο Σαμαράς με πρόσχημα τα Σκόπια – Όλο το σχέδιο για πτώση Παυλόπουλου και Τσίπρα


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο θεσμικής εκτροπής με διοργανωτή τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης με πρόσχημα τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Τις τελευταίες ώρες συγκλίνουν οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας φορέσει εκ νέου τον μανδύα του Μακεδονομάχου, ετοιμάζεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να παραιτηθεί, προκειμένου να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και να μην προλάβει να υπογραφεί η συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για τον επίμαχο σχεδιασμό ελήφθη σε μυστικό δείπνο που διοργανώθηκε εκτάκτως δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας. Διοργανωτής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και «επίτιμοι» προσκεκλημμένοι ανώτατα στελέχη της ΝΔ καθώς και γνωστός επιχειρηματίας με έντονη δραστηριότητα στον εκδοτικό χώρο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και τη συμφωνία στο σχέδιο που απεργάζεται ο πρώην πρωθυπουργός έχει προσχωρήσει και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι εξάλλου αυτός που σήμανε το «άρξατε πυρ» με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν και επί της ουσίας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να συμβάλλει σε θεσμική εκτροπή, με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να του υπενθυμίζει εύσχημα πως… υπάρχει και Σύνταγμα, απορρίπτοντας τα σχετικά σενάρια.
Διόλου τυχαία, αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα θεσμικό ατόπημα και με μία πρωτοφανή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε με δήλωσή του λόγο για «σύμπλευση Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλου», εκκινώντας την ανοιχτή σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου.
Ακολούθησε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ κλιμάκωσε έτι περαιτέρω την επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «δεν είναι στο απυρόβλητο» και υπερθεματίζοντας για τα όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα ο Αντώνης Σαμαράς, για να ολοκληρώσει την ολομέτωπη επίθεση, αυτή τη φορά προς την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής.
Ο στόχος
Στόχος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με μέσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου, αφού εξωθηθεί σε παραίτηση ο δεύτερος να εκπέσει από την πρωθυπουργία ο πρώτος, αφού η πρόταση μομφής είναι γνωστό στο γαλάζιο στρατόπεδο πως αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για την ίδια τη ΝΔ, δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης αλλά πιθανόν η διαδικασία να τη βγάλει πέρα από συσπειρωμένη ακόμα και ενισχυμένη.
Με το blitzkrieg αυτό, εφόσον ευοδωθεί, επί της ουσίας ακυρώνεται η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, στερώντας από την ανακάμπτουσα δημοσκοπικά κυβέρνηση την επιτυχία του βασικού στόχου για τον οποίον είχε εκλεγεί το Σεπτέμβρη του 2015, αλλά παράλληλα βυθίζοντάς την στη χάος και τα αχαρτογράφητα νερά ενός νέου μνημονίου.
Δεν πρέπει να περνά στα ψιλά, ότι τυχόν πτώση της κυβέρνησης στη δεδομένη συγκυρία, πέραν από τον οικονομικό αντίκτυπο, θα έχει ενδεχομένως και αντίκτυπο στο πεδίο των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχουν πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με πρώτη από όλες την υπόθεση της Novartis, η διερεύνιση της οποίας προχωρά από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, μεταξύ των οποίων δέκα και οι Αντώνης Σαμαράς και Άδωνις Γεωργιάδης.
Το τρίτο και ήσσονος σημασίας για αυτούς που απεργάζονται τα σενάρια αυτά, είναι η μη υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ, δεδομένου ότι το «Μακεδονικό» δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μονάχα το όχημα για την επίτευξη του στόχου που είναι η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Εκβιασμός Καραμανλή
Την ίδια ώρα, το ίδιο κέντρο, επιχειρώντας να διεμβολίσει πλήρως το καραμανλικό στρατόπεδο που αντιτίθεται στους χειρισμούς Σαμαρά και την πλήρη υποταγή Μητσοτάκη σε αυτούς, δεν αφήνει εκτός κάδρου τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Από χθες το βράδυ πρώτο το iefimerida και στη συνέχεια μία σειρά από Μέσα, φίλα προσκείμενα στην ηγεσία της ΝΔ και στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, κάνουν λόγο για επικείμενη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή με δήλωσή του κατά της συμφωνίας, την οποία πέτυχε η κυβέρνηση.
Η διαρροή αυτή ωστόσο, η οποία ήρθε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το εσωτερικό της ΝΔ, έχει προκαλέσει έντονο παρασκήνιο και αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Και τούτο, διότι όλες οι πληροφορίες από το γαλάζιο ρεπορτάζ δε φαίνεται να επιβεβαιώνουν πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να βγει με δήλωσή του ενάντια στη συμφωνία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ΝΔ στα Μέσα που αναπαρήγαγαν την «αποκάλυψη» για επικείμενη παρέμβαση Καραμανλή, δεν είχαν ιδέα και είδαν την είδηση αναρτημένη στα Μέσα τους.
Και τούτο, διότι σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, η διαρροή δόθηκε από τα ανώτατα κλιμάκια της ΝΔ με τηλεφωνήματα απευθείας σε φίλα προσκείμενους εκδότες, προκειμένου να φέρουν προ τετελεσμένων τον Κώστα Καραμανλή.
Τουναντίον, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι το «μακεδονικό» και το τι σημαίνει η σημερινή συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα, λόγω της διαχείρισης που είχε κάνει ως πρωθυπουργός το 2008, προτίθεται να συνεχίσει τη στάση σιωπής που έχει υιοθετήσει με ελάχιστες εξαιρέσεις από το 2009, όταν και έφυγε από την πρωθυπουργία.
Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα δεδομένο αφού οι πιέσεις που του ασκούνται είναι αφόρητες. Αντίστοιχες πιέσεις ωστόσο ασκούνται από την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, δηλαδή από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ευάγγελο Αντώναρο κλπ στη γραμμή της μη τοποθέτησης, αφού αυτή θα εξυπηρετεί μονάχα τον Αντώνη Σαμαρά και την ρητορική πατριδοκαπηλείας που έχει υιοθετήσει εδώ και 26 χρόνια.
Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο γαλάζιο στρατόπεδο που πίσω από την επίμαχη διαρροή περί παρέμβασης Καραμανλή, διαβλέπουν ωμό εκβιασμό του πρώην Πρωθυπουργού από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.
Και αυτό, διότι με την ύπουλη αυτή διαρροή, αυτοί οι οποίοι τη διοχέτευσαν στον Τύπο φέρνουν προ αδιεξόδου τον Κώστα Καραμανλή.
Σε περίπτωση που βγει και τη διαψεύσει, το σαμαρικό στρατόπεδο θα βγει να κάνει λόγο για τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπερ ήδη έχει κάνει επί της ουσίας και ο ίδιος Αντώνης Σαμαράς με την πρωτοφανή δήλωσή του κατά του καραμανλικού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίον εγκάλεσε για σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν συναίνεσε στο αίτημα για θεσμική εκτροπή που του έθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και το προχθεσινό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία πλήθους κόσμου στην κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο πως με τη στάση τους στο «Μακεδονικό» «εσύ και ο αρχηγός σου (σ.σ. Σαμαράς) θα διαλύσετε το κόμμα που σας δέχθηκε», με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ να απαντά μπροστά σε τρίτους με αλαζονικό ύφος πως αυτός κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που ήδη από το γραφείο του γραμματέα του κόμματος έχουν αρχίσει τηλεφωνήματα για να υπάρξει συμμετοχή στα συλλαλητήρια, τα οποία έχουν διχάσει εκ νέου τη ΝΔ, αφού πολλοί έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά των συλλαλητηρίων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Δένδιας, Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη).