Novartis: Ολόκληρη η επιστολή του Πληροφοριοδότη Β'


Από την Deep Reporting, την ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας της 24MEDIA για το Έθνος της Κυριακής:
Την Τετάρτη, ημέρα συζήτησης για την προανακριτική στη Βουλή, το Ραδιόφωνο 24 7 και το News247.grδημοσίευσαν κατ’ αποκλειστικότητα αποσπάσματα από την 8σέλιδη επιστολή του «Πληροφοριοδότη Β», μίας από τις μία από τις τρεις ανώνυμες ελληνικές πηγές του FBI στα πλαίσια των ερευνών για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Η επιστολή του με τίτλο «Γιατί έγινα πληροφοριοδότης», ελήφθη μέσω του δικηγόρου του Παύλου Σαράκη, αποθηκευμένη σε USB flash drive.
Το Έθνος σήμερα δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή και αποκαλύπτει ότι ο εν λόγω πληροφοριοδότης του FBI, πρώην στέλεχος της Novartis στην Ελλάδα, επί δεκαοκτώ μήνες συνέλεγε στοιχεία από τα «μαύρα αρχεία» του φαρμακευτικού κολοσσού, τα οποία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές. Όπως το περιγράφει ο ίδιος: «Ξέραμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε για να λυτρωθούμε. Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice (σ.σ. υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα την στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας, ήταν κορυφαία».
Οι έρευνες του FBI επικεντρώνονται στις παραβάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς Εταρειών στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act) καθώς η Novartis είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Είναι η πρώτη φορά που μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis ο οποίος συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, τοποθετεί στο κάδρο των συναλασσόμενων με την εταιρεία, χωρίς να προσωποποιεί, πολιτικούς από την Ελλάδα. «...Το πρώτο μέλημα της εταιρείας ήταν να μας μυήσει στους τρόπους αποφυγής των κυρώσεων της αμερικανικής νομοθεσίας για την διαφθορά και τις αθέμιτες πρακτικές για την κυριαρχία της αγοράς και τη χειραγώγηση του ιατρικού και πολιτικού συστήματος. Όχι της ευρωπαϊκής ή της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτές δεν μας ενδιέφεραν. Τις είχαμε για την πλάκα μας, αφού πληρώναμε. Το πρόβλημά μας ήταν οι ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους», αναφέρει σε σημείο της επιστολής του που δημοσιεύεται σήμερα. «Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μειώνονταν πλέον σταθερά και κατακόρυφα, με τις πληρωμές του δημοσίου να καθυστερούν κάθε φορά και περισσότερο. Η Novartis όμως έπρεπε να κερδίζει όσα και πριν. Έτσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα», σημειώνει για τα χρόνια των μνημονίων.
Στην επιστολή του ο «Πληροφοριοδότης Β» εξηγεί τι τον έκανε να συνεργαστεί με το FBI – πρόκειται για ένα μανιφέστο το οποίο μπορεί να διαβαστεί ως ερμηνεία των πράξεών του, αλλά και ως έκκληση για δράση από άλλους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Η επιστολή δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη –αποσπάσματα την Τετάρτη και ολόκληρη σήμερα- επειδή σε αρκετά σημεία αυτής ο «Πληροφοριοδότης Β» προχωρά σε καταγγελίες-ισχυρισμούς κατά του κυρίου Κώστα Φρουζή, πρώην αντιπροέδρου της ελληνικής Novartis. Ως εκ τούτου οφείλαμε για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας να στείλουμε στον κύριο Φρουζή ερωτήματα σε σχέση με τους ισχυρισμούς, καθώς και να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να δοθούν απαντήσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο δημοσίευμα οι θέσεις του. Τα ερωτήματα αποστάλθηκαν στον δικηγόρο του κυρίου Φρουζή, Μιχάλη Φαράντο, o οποίος ενημέρωσε σχετικά τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis. Η απάντηση που λάβαμε από τον κύριο Φαράντο ήταν ότι ο κ. Φρουζής δεν επιθυμεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ανωτέρω ανώνυμης επιστολής, όπως και εν γένει επί κάθε εγγράφου αγνώστου συντάκτη.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πληροφοριοδότης Β' γράφει:

-Μου πήρε επτά περίπου χρόνια να καταλάβω ότι ανήκα σε μια μοναδική κατηγορία Ελλήνων. Σε εκείνους που, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, περισσότερο ακόμη και από το PSI, καταφέραμε να ληστέψουμε τρεις ολόκληρες γενιές.
-Ετσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα. Επιθετική πολιτική ήταν ο εύσχημος τίτλος...
-Αυτός λοιπόν, ο Φρουζής, βραβεύθηκε το 2013 ως manager της χρονιάς. Πιο εύστοχο θα ήταν manager της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ιατρικής και πολιτικής.
-Είδα και τους πολιτικούς που τα παίρνανε. Και τους δημοσιογράφους που τα τσέπωναν χοντρά. Αυτοί όμως ήταν ίδιοι και απαράλλαχτοι, όπως και στην κανονική τους ζωή, αφού συνέχιζαν να με κοιτούν με τον ίδιο ακριβώς υποκριτικό τρόπο που με κοιτούσαν τόσα χρόνια στα συνέδρια, στις πίτες, στις εκλογές, στα τσιγάρα, τα ποτά, τα ξενύχτια και τις μίζες. 
-Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα τη στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας ήταν κορυφαία.
-Γι’ αυτό έγινα πληροφοριοδότης. Εν Ονόματι του Ελληνικού Λαού, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Και για τους συνένοχους διεφθαρμένους γιατρούς και πολιτικούς... κουκουλοφόρος.