Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον σεισμό που τρόμαξε την Αθήνα - Γιατί «θέλουμε» σεισμό ίδιας έντασης


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σχετικά με τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Αττική χθες το βράδυ, αν και εκτιμούν πως η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με μικρότερους σεισμούς.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός δεν έχει δώσει ποτέ μεγάλο σεισμό, ενώ εξήγησε για ποιο λόγο ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός, παρά τη σχετικά μικρή του ένταση: “Ο σεισμός έγινε 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από το σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χιλιόμετρα”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε ότι περιμένουμε έναν ακόμα παρόμοιο σεισμό αντίστοιχης έντασης, και μάλιστα “τον θέλουμε”, καθώς αυτό θα αποτελέσει δείγμα εκτόνωσης του φαινομένου.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, συμφώνησε πως μπορεί να υπάρξει ένας σεισμός ίδιου μεγέθους, ενώ εκτίμησε πως πρόκειται για κύριο σεισμό. Ανέφερε ακόμα πως στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 σεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν στα 2,9 Ρίχτερ.