Την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος



Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, αντιδρά η ρωσική πρεσβεία δηλώνοντας ότι θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για να μην εκδοθεί ο Αλεξάντρ Βίνικ


Πάντως, τον τελικό λόγο για την έκδοση ή μη του 38χρόνου Ρώσου, έχει πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να μη συνταυτιστεί με την απόφαση των Αρεοπαγιτών.
Ο εκζητούμενος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα 4 δισεκ. δολαρίων - εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω του ψηφιακού νομίσματος μπιτκόιν (bitcoin).
Η υπόθεση απασχόλησε τον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση, που άσκησε μέσω των συνηγόρων του κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε δώσει το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ρωσική πρεσβεία και το ρωσικό υπουργείο ΥΠΕΞ θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να μην εκδοθεί ο Αλεξάντρ Βίνικ στις ΗΠΑ»

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη Αλεξάντρ Βίνικ, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα, μετά την απόφαση που έλαβε ο 'Αρειος Πάγος.
Συγκεκριμένα η δήλωση της πρεσβείας της Ρωσικής ομοσπονδίας στην Αθήνα έχει ως εξής: «Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη».
Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντρ Βίνικ δεν θεωρούν τετελεσμένη την απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να μην εκδοθεί. Την δήλωση αυτή έκανε στο Ria Novosti ένας εκ των συνηγόρων, ο δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης
Ο κύριος Σπυρλιάδης δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ήταν ‘απρόσμενη' και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη εβδομάδα για να δουν την επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει ο 'Αρειος Πάγος στην καθαρογραμμένη δικαστική απόφασή του.