ΣΟΚ από καταγγελίες εργαζόμενων στη ΝΔ. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και χρόνια !!!


Λίγες μόνο ημέρες πριν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και με τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως η ΝΔ είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων, οι αποκαλύψεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους των τοπικών οργανώσεων του κόμματος, σοκάρουν.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Το koutipandoras.gr μίλησε με την κα Μαίρη Καράογλου, πρώην εργαζόμενη στη ΝΟ.Δ.Ε. Εβρου, η οποία μας αποκάλυψε το "γολγοθά" που τραβάνε δεκάδες εργαζόμενοι στις τοπικές οργανώσεις, για πάνω από τρία χρόνια και για την αγωγή που εκδικάζεται εναντίον του κόμματος. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη στάση του ΝΔ αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον εξοργιστικές.
"Πριν την αγωγή είχαμε στείλει εξώδικο, επί προεδρίας Βαγγέλη Μειμαράκη. Εκτός αυτού είχαμε στείλει επιστολές σε όλους του υποψηφίους προέδρους τότε ώστε να γνωρίζουν το πρόβλημαΤην αγωγή την καταθέσαμε το Σεπτέμβριο του 2016 καθώς υπήρχε πριν η απεργία των δικηγόρων και η εκδίκαση της αγωγής έγινε τον Ιανουάριο του 2017. Συμπληρώνουμε δηλαδή έναν χρόνο από την εκδίκαση και δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση", μας λέει περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης η κα Καράογλου.
Όπως μας εξηγεί η πρώην εργαζόμενη στη ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου, οι υπάλληλοι των ΝΟ.Δ.Ε. που συμμετέχουν στην αγωγή είναι περίπου 10 και τα ποσά που τους οφείλει το κόμμα ανέρχονται από 4.000 έως 7.000 ανά άτομο. Μιλάμε για υπαλλήλους οι οποίοι είναι από 8 έως 20 χρόνια υπάλληλοι στο κόμμα.
"Αυτό που μας έχει εξοργίσει περισσότερο σε όλο αυτό το θέμα, είναι ότι στην εκδίκαση της αγωγής, ο δικηγόρος του κ. Μητσοτάκη κατέθεσε ότι δε μας γνωρίζει, ότι ουδέποτε δουλέψαμε για τη ΝΔ, ότι δεν είχαμε ποτέ γραφείο και ότι είμαστε άγνωστοιΛυπάμαι, αλλά το αν δουλεύαμε στα γραφεία του κόμματος το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι οι βουλευτές της περιοχών και οι Πρόεδροι των ΝΟ.Δ.Ε. και τα μέλη του κόμματος που επισκεπτόταν τα γραφεία, που φυσικά και μας γνωρίζουν. Είναι εξοργιστικό και ψυχοφθόρο όλο αυτό", δηλώνει η κα Καράογλου. "Φυσικά και αποδεικνύεται ότι ήμασταν υπάλληλοι, από τα στοιχεία που καταθέσαμε στην αγωγή, και κυρίως από την κατάθεση του μισθού μας από τη Νέα Δημοκρατία στους προσωπικούς μας τραπεζικούς λογαριασμούς", συνεχίζει.
"Τα ποσά που μας οφείλονται είναι από 4 έως 7 χιλιάδες ευρώ. Ποσά μικρά για ένα κόμμα αλλά ζωτικής σημασίας για έναν άνθρωπο. Στα άτομα που έχουμε καταθέσει αγωγή είναι μονογονεϊκές οικογένειεςάτομα ανασφάλιστα και με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και όλα αυτά τα γνωρίζει η ηγεσία του κόμματος", υπογραμμίζει η κα Καράογλου.
Σε ερώτησή μας αν έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα Καράογλου είναι σαφής και κατηγορηματική: "Δε συναντήθηκε ποτέ μαζί μας, συναντηθήκαμε μόνο με ένα σύμβουλό του, εγώ και η υπάλληλος της ΝΟ.Δ.Ε Χανίων, την οποία ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει προσωπικά. Εμείς θα καταλαβαίναμε ακόμα και αν ισχυριζόταν ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο κόμμα, αν ζητούσε λίγο χρόνο για την καταβολή των οφειλόμενων. Ας άκουγε τις προτάσεις μας και μετά ας αποφάσιζε τι θα γινόταν με τα δεδουλευμένα μας. Αλλά το να έρθει στο δικαστήριο να μας πει πως ποτέ δεν ήμασταν υπάλληλοι του κόμματος και ότι ποτέ δεν είχαμε γραφεία... ότι δεν υπήρχαμε δηλαδή, συγγνώμη αλλά αυτό είναι εξοργιστικόΊσως αυτό δείχνει και το πόσο ενδιαφέρεται η ηγεσία του κόμματος για τους απλούς εργαζόμενους των 400 ευρώ".
Σε ερώτηση σχετικά με το συνέδριο, η κα Καράογλου, εκφράζει ξεκάθαρα την πικρία της και αφήνει αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ. "Είμαι στο κόμμα πάρα πολλά χρόνια, από τότε που ήμουν φοιτήτρια, στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ, παρόλα αυτά το συνέδριο τώρα δε με αγγίζει καθόλου. Το τραγικότερο όμως της υπόθεσηςείναι ότι μας παίρνουν τηλέφωνο να αγοράσουμε την κάρτα μέλους τη στιγμή που μας χρωστάνε τα δεδουλευμένα μας. Και να σκεφτείτε ότι την προώθηση των καρτών την κάνει εταιρεία που έχει πληρωθεί γι' αυτό. Αυτό δείχνει την εικόνα ενός κόμματος που δεν έχει οργάνωση και ενός ανθρώπου (του προέδρου) που τον ενδιαφέρει μόνο η προσωπική του προβολή".
"Για αυτό και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να επιζήσει αυτής της κατάστασης, που συγνώμη αλλά σιγά-σιγά μπαίνει σε έναν δρόμο μετά τον εκτροχιασμό. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αυτό που ήταν παλιά ένα κόμμα, ακόμα περισσότερο όταν βλέπει ότι υπάρχουν τέτοια θέματα όπως η δική μας περιπέτεια", τονίζει η κα Καράογλου.
Το koutipandoras.gr επικοινώνησε και με το δικηγόρο - εργατολόγο που εκπροσωπεί την κα Καράογλου, τον κ. Αναστάσιο Παπαγγέλου, ο οποίος μας μίλησε για την αγωγή που έχει κατατεθεί.
"Η αγωγή έχει εκδικασθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο εκδόσεως και καθαρογραφής της αποφάσεως. Η αγωγή περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές και εργατικές απαιτήσεις των εργαζομένων σε περίπου 11 τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας".
Όπως μας εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Παπαγγέλου, η Νέα Δημοκρατία είχε υποχρεώσει τους εργαζόμενους να το "γυρίσουν" σε μπλοκάκια. Υπάρχει όμως νόμος του κράτους που ορίζει πως αν έχεις μπλοκάκι και κόβεις τιμολόγιο μόνο σε έναν εργοδότη και αυτό συνεχίζεται για εννέα μήνες και άνω, υποδηλώνει την ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας. "Η ΝΔ τροποποίησε μάλιστα το καταστατικό της αργότερα, χρίζοντας αυτοτελείς της ΝΟΔΕ. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως έχουμε διάδοχο εργοδότη, εμπλέκεται έτσι και αλλιώς και η ΝΔ και οι ΝΟΔΕ. Σε κάθε περίπτωση οφείλονται αυτά τα δεδουλευμένα.