Στις χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται φυσικά πυρηνικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα, που πιθανότατα θα είναι από τις πρώτες που θα "σβηστούν" από το χάρτη.
Ποιές είναι οι δέκα χώρες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιο ασφαλείς; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Δανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία.
Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις για το κατά πόσο "έγκυρη" είναι αυτή η λίστα, αναφέροντας ως πάραδειγμα την περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα και απειλείται άμεσα με αφανισμό όχι μόνο στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κάτι πάει "στραβά" σε μια πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι ερευνητές ωστόσο, συνέταξαν τη λίστα συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η κοινωνική ευημερία και ασφάλεια, η εγχώρια κατάσταση και οι διεθνείς σχέσεις της κάθε χώρας, η στρατιωτική ισχύς κάθε χώρας, κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος έγινε ακόμη χειρότερος τον περασμένο χρόνο, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις αυξήθηκε κατά 247% σε σχέση με το 2008, ενώ ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών ανά τον κόσμο διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2016.
Οι δέκα χώρες που ξεχώρισαν τελικά ως πιο ασφαλείς, διακρίθηκαν σε τομείς όπως η αποδοχή των ατομικών ελευθεριών, η ελεύθερη ροή πληροφοριών, τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, κλπ.