Αύριο η απόφαση της Εξεταστικής: Ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα

Ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα προδιαγράφει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κ. Πουλακίδα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, στον έλεγχο της Δικαιοσύνης στέλνει υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τραπεζίτες και στελέχη ΜΜΕ το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης. Το πόρισμα, που καταλογίζει και πολιτικές ευθύνες, αναμένεται να εγκριθεί κατά πλειοψηφία αύριο το απόγευμα και από εκεί, μετά τον λόγο θα έχουν η Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και οι εισαγγελείς και δικαστές, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", θα κληθούν να διερευνήσουν
- σε ποιες περιπτώσεις έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα,
- εάν και από ποια πολιτικά πρόσωπα διαπράχθηκαν τυχόν ποινικά αδικήματα.

Δεν διαπιστώθηκε ευθύνη υπουργών

Το πόρισμα της πλειοψηφίας συνοψίζεται σε τρία σημεία:
1) Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των ηγεσιών των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια 401 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά και όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας για τη δανειοδότηση μέσων ενημέρωσης "με αέρα".
2) Υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και στελέχη μέσων ενημέρωσης, αλλά και υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη.
3) Σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αυτό όμως μένει να αποδειχθεί.
Αν κατά τη διάρκεια των ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στη Βουλή ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Οφείλουν 401 εκατ. και δεν πληρώνουν από το 2011!

Παράλληλα το πόρισμα αποδεικνύει ότι:
α) Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ευρώ από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι σήμερα, ενώ οφείλουν 401 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα από τότε και μέχρι σήμερα, αλλά και στο μέλλον όπως φαίνεται, να είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας.
β) Τα δάνεια των ΜΜΕ έφτασαν το 1,270 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών η έκθεσή τους είναι:
- Εθνική: 430.000.000.
- Eurobank: 85.000.000.
- Alpha: 311.000.000.
- Πειραιώς: 432.000.000.
- Attica: 12.600.000

Σκανδαλώδης τροπολογία Ν.Δ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τροπολογία των βουλευτών της Ν.Δ. Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη, με την οποία (τον Απρίλιο του 2013) δόθηκε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια που έδωσαν.
Το κείμενο ανέφερε ότι δεν συνιστά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: να υφίστανται αποφάσεις των θεσμικών εγκριτικών οργάνων και να τηρήθηκαν οι αποφάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την τροπολογία έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης (είναι το άρθρο 78 του νόμου 4146/2013 για τις επενδύσεις και τα δημόσια έργα), ο οποίος στις πιεστικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ποιους αφορά η τροπολογία απαντούσε: "Ρωτήστε τους βουλευτές"!
Σημειώνεται ότι ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική, αφού σημείωσε ότι δεν είναι νομικός, εκτίμησε ότι η τροπολογία δεν αφορούσε τα κόμματα… Όμως με την επίκληση της τροπολογίας αυτής μπήκαν στο αρχείο όλες οι υποθέσεις που ερευνήθηκαν!

Οι οφειλές των ΜΜΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δανειακή κατάσταση των ΜΜΕ, όπως καταγράφεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.
* Star: Έχει οφειλές 69 εκατ. με ακάλυπτο κίνδυνο 47 εκατ. ευρώ (ποσοστό 62,5%), Συνολικά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι και προβλέψεις (ζημία) ανέρχονται στα 27.200.000 και η ΤτΕ το 2016 τονίζει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν εξασφαλίσεις, προσωπικές ή εμπράγματες.
* ΑΝΤ1: Έχει οφειλές 181 εκατ. με ακάλυπτο κίνδυνο 43 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα κάνει λόγο για "επιλήψιμες και ελεγκτέες" υπερβάσεις που "κινούνται πέραν και εκτός των κανόνων και όρων της πιστωτικής πολιτικής εκ μέρους των οργάνων των τραπεζών που έλαβαν τις εγκριτικές αποφάσεις".
* Πήγασος: Το συνολικό υπόλοιπο οφειλής του ομίλου στις 31 Οκτωβρίου 2016 ήταν 161.966.451,26 ευρώ, εκ των οποίων ακάλυπτο είναι το ποσό των 103.842.156,17 ευρώ. Οι τράπεζες, δηλαδή, χορήγησαν δάνεια και πιστώσεις μη λαμβάνοντας εξασφαλίσεις για το 65% αυτών.
* Mega (Τηλέτυπος): Στις 28 Δεκεμβρίου 2012 πήρε κοινό ομολογιακό δάνειο 98.000.000 ευρώ και σήμερα η συνολική δανειακή οφειλή του είναι 115.000.000 ευρώ.
* “Παραπολιτικά”: Έχει οφειλές 535.000 ευρώ με ακάλυπτο κίνδυνο 214.000 ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις εξυπηρετούνται, σύμφωνα με τους όρους που κάθε φορά τίθενται από τις δανειοδότριες τράπεζες, και όλα τα δάνεια μέχρι και σήμερα είναι ενήμερα.
* “Καθημερινή”: Είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Δεν υπάρχει υπόλοιπο σε καθυστέρηση και υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις. Η εταιρεία διευκολύνεται να παρουσιάζει εικόνα εξυπηρετούμενου δανείου χάρη στη ρύθμιση αποπληρωμής που έχει γίνει στο δάνειο με το σύστημα balloon: δύο πρώτες εξαμηνιαίες δόσεις 1,750 εκατ., δύο επόμενες εξαμηνιαίες δόσεις 2 εκατ., δύο εξαμηνιαίες δόσεις 2,5 εκατ., μία δόση 3 εκατ. και η τελευταία δόση (μετά 6 έτη): 20,5 εκατ. ευρώ.
* ΣΚΑΪ: Έχει οφειλές 56 εκατ. με ακάλυπτο κίνδυνο 33 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών τον Οκτώβριο). Οι συνολικές οφειλές του Γιάννη Αλαφούζου είτε ως φυσικού προσώπου είτε μέσω των εταιρειών του ομίλου του είναι 41,5 εκατ. με ακάλυπτο κίνδυνο 30 εκατ. ευρώ.
* “Αυγή”: έχει οφειλή περίπου 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης, σημειώνεται στο πόρισμα, το 2015 η εφημερίδα ρύθμισε τις οφειλές της προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και για τις οφειλές προς τους εργαζομένους.