Σε νέα δίκη παραπέμπεται o Ψυχάρης από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου

Σε νέα δίκη παραπέμπεται από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθμ. 1553/2016 απόφαση) ο εκδότης του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, για παράβαση από πρόθεση του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.


Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τον περασμένο Αύγουστο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών θεωρώντας ότι εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά και εσφαλμένα ακύρωσε το επίμαχο κλητήριο θέσπισμα διότι η ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφέρει ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση.

Η αναίρεση της εισαγγελικής λειτουργού εισήχθη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έκρινε ότι ο κ. Ψυχάρης πρέπει να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο -υπό άλλη σύνθεση εκτός αυτής που δικάστηκε την πρώτη φορά- για το αδίκημα της παράβασης, από πρόθεση του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες.



Το Ποινικό Τμήμα έκρινε ότι είναι αυτονόητο ότι η παράβαση έγινε από πρόθεση καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει περιθώριο άλλης ερμηνείας και δεν χρειαζόταν αυτό να γραφεί στο κλητήριο θέσπισμα του κ. Ψυχάρη. Η κατηγορία αφορά φερόμενες ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Σταύρου Ψυχάρη για τα οικονομικά έτη 2010-2014.
  http://www.zougla.gr