Ο επίδοξος καναλάρχης και οι εντιμότατοι φίλοι του

Σε αντίθεση με τη διάσημη αλλά παρερμηνευμένη ρήση του Ουμπέρτο Εκο, οι ειδήσεις και αυτόν τον Αύγουστο δεν υπάρχουν απλά ως αναγκαία συμπληρώματα των εφημερίδων αλλά παρουσιάζουν ευρύτερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Μόνο που αυτή τη φορά τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν την είδηση.
Στο επίκεντρο της εγχώριας επικαιρότητας ο διαγωνισμός για τις δανειοδοτήσεις των καναλιών, με τους επίδοξους καναλάρχες να στρέφουν τα βέλη τους ο ένας στον άλλον κι ενώ τα στοιχεία από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ αναδεικνύουν το τρίγωνο της διαπλοκής τραπεζών-ΜΜΕ-κομμάτων.
Για τους παλιούς επιχειρηματίες του κλάδου (Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Κοντομηνάς, Αλαφούζος, Ψυχάρης) δημοσιεύονται συνεχώς ειδήσεις ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε ολιγάρχη.
Την επικαιρότητα απασχόλησε πρόσφατα το όνομα του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και του γιου του, Βλαδίμηρου-Γιάννη, που ορισμένοι, εξ αριστερών και εκ δεξιών του ΣΥΡΙΖΑ, τον φωτογραφίζουν ως «εκλεκτό» της κυβέρνησης.
Μόνο που ο Χρ. Καλογρίτσας, γνωστός εργολάβος δημοσίων έργων, δεν είναι καθόλου άγνωστος στον χώρο των Μέσων, καθώς ήδη από τον Απρίλη του μακρινού 1986 ήταν εκδότης της εφημερίδας «Η Πρώτη».
Το πραγματικά καινούργιο όνομα που επιχειρεί να μπει δυναμικά -και επίσημα- στον χώρο των Μέσων δεν είναι άλλο από αυτό του εφοπλιστή και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο πιο άγνωστος στον χώρο των καναλιών, ο πιο δυναμικός νέος παίκτης, από τους νεότερους ηλικιακά υποψηφίους.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γιος του εφοπλιστή και υποψηφίου με τη Ν.Δ. Μιλτιάδη Μαρινάκη, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2010, όταν στα 43 του μόλις χρόνια πήρε το χρίσμα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Εξι χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος και ιδρυτής της ναυτιλιακής «Capital Maritime & Trading Corp», εκτός από πετυχημένος (βάσει τίτλων και εξυγίανσης των οικονομικών του συλλόγου) πρόεδρος του Ολυμπιακού, κατάφερε να συμπεριλαμβάνεται στους 100 πιο επιτυχημένους εφοπλιστές παγκοσμίως (65η θέση παγκοσμίως το 2015).
Από τα δεκάδες πλοία που διαχειρίζονται οι εταιρείες του, βέβαια, ούτε ένα δεν φέρει την ελληνική σημαία.
Τα περισσότερα ωστόσο φέρουν ελληνικά ονόματα (Ατλαντας, Αλέξανδρος ο Μέγας, Αχιλλέας, Αριστοτέλης, Αρης, Ατρωτος κ.ά.).
Αγαπημένη σημαία του κ. Μαρινάκη είναι η σημαία Λιβερίας (32 τάνκερ και άλλα φορτηγά) και δεύτερη έρχεται η σημαία των Νήσων Μάρσαλ (Ιός, «Εφ.Συν.», 11/5/2014, Μώραλης όπως Μαρινάκης, όπως Κόκκαλης).
Ο ίδιος πάντως μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, να διατελέσει πρόεδρος της Super League και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ.
Το κυριότερο όμως είναι πως πλέον εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί και δεκάδες δημοσιογράφοι πίνουν νερό στο όνομά του.
Η συνταγή είναι παλιά, πετυχημένη και την ακολούθησαν σχεδόν όλοι από τους σημερινούς ανταγωνιστές του στην Ελλάδα, αλλά και επιχειρηματίες τύπου Μπερλουσκόνι στο εξωτερικό.
Ενδιαφέρον έχει η στάση του Συγκροτήματος Λαμπράκη στην υποψηφιότητα Μαρινάκη.
Επειτα από χρόνια υποβάθμισης όλων των δικαστικών εμπλοκών του τελευταίου, η εφημερίδα «Το Βήμα» ξαφνικά ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα («Βήμα», 10.7.2016, «Στόχος του προέδρου του Ολυμπιακού το κέρδος ή η ασυλία;»).
Εκεί διαβάζουμε πως «κύκλοι του εφοπλιστή αναφέρουν πως γνώμονάς του είναι το κέρδος και πως για το στήσιμο ενός καναλιού πλέον χρειάζονται λιγότερα χρήματα».
Πόσο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα όμως της εταιρείας του Β. Μαρινάκη «Alter Ego»;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο φάκελός του θεωρείται πλήρης.
Τον περασμένο Μάιο ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέφθηκε το μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα.
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού φέρεται να διαδίδει πως θέλει «να τύχει της ίδιας “αντιμετώπισης” που έχει και ο Βαρδινογιάννης».

Ο Κουρτάκης

Αγνωστο παραμένει αν στην ίδια συνάντηση παρευρέθη ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν τυγχάνει της καλύτερης αντιμετώπισης από τη φίλα προσκείμενη στον Β. Μαρινάκη εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Πάντως, πρόσφατα ο Γ. Δραγασάκης δικαιώθηκε στον Αρειο Πάγο στη διαμάχη που είχε με τον διευθυντή των «Παραπολιτικών», Γ. Κουρτάκη.
Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για ανυπόστατο πρωτοσέλιδο του 2012 που έφερε τον σημερινό αντιπρόεδρο να μετέχει σε εταιρεία που χρωστά 6 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο φάκελος Μαρινάκη, γεγονός είναι ότι με τη σχεδιαζόμενη έντονη παρέμβασή του στα μέσα ενημέρωσης ο εφοπλιστής κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του στα δημόσια πράγματα.
Πέρα από τη δεδομένη μεγάλη οικονομική ισχύ του, έχει ήδη εξαπλώσει την αυτοκρατορία του στον χώρο του αθλητισμού, αλλά ουσιαστικά διοικεί και μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, η οποία φιλοξενεί και το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι.
Η συγκέντρωση στα χέρια ενός επιχειρηματία τόσο μεγάλης οικονομικής και πολιτικής δύναμης ασφαλώς θα παίξει τον ρόλο της στην πορεία της χώρας μας την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Η «Εφ.Συν» αναδεικνύει στις επόμενες σελίδες ιστορίες αγάπης-μίσους με ορισμένους από τους εντιμότατους φίλους του.
Κάποιοι σήμερα είναι ορκισμένοι εχθροί του, άλλοι παραμένουν αταλάντευτοι στο πλευρό του, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν, όπως και ο ίδιος, εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.

Οι offshore, τα «Παραπολιτικά» και το «Πρώτο Θέμα»

«Δεν φοβάμαι να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί δεν έχω δουλειές με το ελληνικό κράτος» δήλωσε ο Β. Μαρινάκης λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά («Παραπολιτικά», 14.3.2014). 
Το κεντρικό αυτό επιχείρημα, που επαναλαμβάνεται και για τις τηλεοπτικές άδειες, καταρρίπτεται εν μέρει από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος (28.6.2016 στη Βουλή) σε σχέση με τα δάνεια της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»: «Στις 15.12.2010 και στις 12.5.2011 διενεργήθηκαν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της “Αναπτυξιακής”, που είναι αλληλοεμπλεκόμενη εταιρεία, και της εταιρείας “Νέο Θέμα” με τα ποσά των 2.300.000 και 2.700.000 αντίστοιχα, που καλύφθηκαν από τις εξωχώριες εταιρείες “PT Media Corp Inc” και “White Rock Investments S.A.”, συμφερόντων Βίκτωρα Ρέστη και Βαγγέλη Μαρινάκη».
Επομένως ο Βαγγέλης Μαρινάκης συμμετείχε μέσω offshore στο «Πρώτο Θέμα», που δανειοδοτήθηκε από τις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα.
Η δεύτερη είδηση-βόμβα προέκυψε από στοιχεία του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή Νεκτάριου Σαντορινιού, «ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει εγγυηθεί πάλι με offshore εταιρεία το δάνειο που πήραν τα “Παραπολιτικά” από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσουν τον ραδιοσταθμό του Ομίλου. Στις 17/2/2014 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την “ΠΑΡΑ ΕΝΑ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ” (“Παραπολιτικά”) με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού “90,1”, του σημερινού “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού».
Την ίδια μέρα «προσφέρθηκε ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων μίας εταιρείας που δεν έχει εταιρική σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία, είναι offshore και η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Σαντορινιός.
Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να πρόκειται περί συνωνυμίας.
Ερώτημα παραμένει αν αυτές οι οικονομικές σχέσεις με τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του Β. Μαρινάκη.