Προς το τέλος η διαδικασία για την ανακοίνωση των νέων αδειών για τα κανάλια

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρά το «όργιο» φημών και παραφιλολογίας που επικρατεί.

Το σύστημα της Singular Logic «τρέχει» χωρίς να σημειώνονται προβλήματα ενώ φαίνεται πως η διαδικασία έχει μπει πια στην τελική ευθεία με πληροφορίες να κάνουν λόγο για οριστικοποίηση των κατόχων των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μέχρι τις 10 το βράδυ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν και στην περίπτωση που δεν πάρουν μια από τις τηλεοπτικές άδειες, έχουν κάνει την σχετική προετοιμασία κι έχουν ετοιμάσει αγωγές με τις οποίες θα προσφύγουν τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Τα κανάλια αυτά, ευελπιστούν να «παίξουν στις καθυστερήσεις» αφού η νομική διαδικασία είναι χρονοβόρα και αναμένεται να βγει απόφαση μετά από μήνες, ενώ θεωρείται βέβαιο πως με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους και για αυτή τη σεζόν, παρά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, για διακοπή της λειτουργίας τους εντός 90 ημερών.
Σημειώνεται, πως τα κανάλια έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους, έχουν βγάλει budget, πρόγραμμα, έχουν συζητήσει μεταγραφές  και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με διαφημιζόμενους, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να παραδώσουν τα «όπλα» εύκολα και ανώδυνα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από την Ε.Ε. για τον νόμο Παππά, ούτε για την προκήρυξη, ούτε για τη δημοπρασία.
Την ίδια ώρα, σε 51 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης (20% επί των διαφημίσεων) και από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων της περιόδου 2011 – 2014.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης το α’ εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ και άλλα 9,6 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του κράτους από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων των σταθμών εθνικής εμβέλειας και από βεβαιωμένα πρόστιμα του ΕΣΡ που έχουν τελεσιδικήσει.
Τέλος,  υπάρχουν επιπλέον βεβαιωμένες οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών ύψους 48,6 εκατ. ευρώ.altsantiri
 http://www.periodista.gr/