Τρ. Αλεξιάδης: Ίδιος με πέρσι ο ΕΝΦΙΑ για το 90% των φορολογουμένων (βίντεο)

"Στο 90% των φορολογούμενων θα είναι ίδιος με πέρσι" δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ υποστήριξε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. "Για την επόμενη χρονιά είναι θέμα νέας διαπραγμάτευσης, αν θα έχουμε τον ίδιο φόρο, ή ένα νέο φόρο.
Δεν υπερασπιζόμαστε τον ΕΝΦΙΑ όμως ξεκαθάρισε ότι το 2,65 δισ παραμένει ως στόχος είσπραξης. Θέλουμε να αποφύγουμε τις αδικίες και τις γραφικότητες που έχει αυτός ο νόμος. Προσπαθήσαμε είπε να μεταφέρουμε μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, το 10% που θα πληρώσει περισσότερο.
Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι έχουμε ένα "φορολογικό σύστημα με προβλήματα και αδικίες, προσπαθούμε να το αλλάξουμε αλλά δεν γίνονται όλα μαζί." Υποστήριξε πάντως, ότι έχουν αποδώσει τα φορολογικά μέτρα γι' αυτό και έχουμε αύξηση στα έσοδα. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι τα μέτρα δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, αλλά αναγκαιότητα.
Με βάση τα προβλεπόμενα, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πληρωθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος του Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έντυπη ΑΥΓΗ, ήδη από τις 18 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε η όλη διαδικασία προκειμένου το σύστημα να είναι απολύτως έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες - ιδιοκτήτες ακινήτων.
2,4 εκ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από πέρσι και 2,5 εκ. ίδιο με πέρσι
Λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα σημεία της επικράτειας, και με δεδομένο ότι δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών που διαπιστώθηκαν στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο από πέρσι και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν σχεδόν το ίδιο ποσό σε σχέση με εκείνο που κατέβαλαν το 2015.
Από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όσοι φορολογούμενοι  διαπιστώσουν τυχόν λάθη που αυξάνουν το ποσό του φόρου θα πρέπει να υποβάλουν διορθωτική δήλωση, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.
Άλλο θέμα οι 100 δόσεις στην εφορία, άλλο τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
"Άλλο θέμα είναι οι 100 δόσεις για τα χρέη των πολιτών προς τις εφορίες και άλλο για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία" εξήγησε ο αν. υπουργος Οικονομικών προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην εφορία. Ωστόσο με εγκύκλιο του Οκτωβρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αν για παράδειγμα, από παραδρομή δεν έχει καταβληθεί κάποια δόση, μπορεί κάποιος να επανενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Έκανε έκκληση τέλος να ρυθμίζουν οι πολίτες τις οφειλές τους προς την εφορία.
Τόνισε πάντως πως σκοπίμως επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί σύγχυση και υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα όπως και οι επιστροφές φόρων, είπε ο κ Αλεξιάδης είναι πάνω από τους στόχους και "θα διαψευσθούν όσοι καταστροφολογούσαν για εφαρμογή του κόφτη" ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή, τα νομοσχέδια για την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων και για τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση απάντησε λέγοντας: "Για ποια υπερφορολόγηση μας κατηγορεί η Ν.Δ.;" "Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν προέρχονται από παρθενογένεση, έχουν ευθύνες για το πως φτάσαμε ως εδώ". Συμπλήρωσε ότι σε σχέση με παλιότερα από τους φόρους που είχαμε στα ακίνητα συγκεντρώνονταν 700 - 800 εκ. ενώ ενώ, τώρα με φόρους που ψήφισαν οι ίδιοι πήγαμε στα 2,65 δισ. Επίσης προέτρεψε τη Ν.Δ. να δηλώσει από που θα μειώσει δαπάνες, όπως δηλώνει, από την υγεία, ή την παιδεία;
 http://left.gr/

Κατ. Μπρέγιαννη