Για πρώτη φορά το χρέος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Για πρώτη φορά θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της ατζέντας της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.


Συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας κοινοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία «οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
Μεταρρυθμίσεις και χρέος αποτελούν τα δύο κρίσιμα σημεία που θα ορίσουν το κλείσιμο ή μη της αξιολόγησης και τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων τη Δευτέρα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» σημειώνεται.
Μέχρι στιγμής τα μηνύματα για το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα είναι το τελευταίο επεισόδιο, με το οποίο θα πέσει η αυλαία των διαπραγματεύσεων.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, δήλωσε νωρίτερα ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αξιολόγηση «θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement».
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά κρίνει ως σημαντικό βήμα το συγκεκριμένο Eurogroup, αφού είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο τραπέζι και με κάθε επίσημο τρόπο το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αφού ως γνωστόν υπάρχει ευδιάκριτο χάσμα στον τρόπο αντιμετώπισής του μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.
Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο κ. Χουλιαράκης είχε μια τυπική συζήτηση με υφιστάμενα στελέχη των δανειστών.

Αισιοδοξία για συμφωνία ως το επόμενο Eurogroup

Παρά την "επιθυμία" του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, είναι προφανές πως δεν πρόκειται για το τελευταία στάδιο των διαπραγματεύσεων. Οι ημέρες δεν "βγαίνουν" καθώς πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία σε σημαντικά ζητήματα.
Ένα από αυτά αποτελεί το πακέτο των "έξτρα μέτρων" που έχουν ζητήσει οι δανειστές για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει έναν μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.Υπενθυμίζεται πως σε σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αξιολογήθηκαν θετικά η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων.
Στο Μαξίμου θεωρούν πως το θετικό αυτό κλίμα ενισχύεται από την χθεσινή ανακοίνωση του Euroworking group, που βάζει για πρώτη φορά στην ατζέντα της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως μετά τα όσα ακολούθησαν της γνωστοποίησης της "επιθυμίας" από μεριάς κυρίως ΔΝΤ για τη λήψη του πακέτου πρόσθετων μέτρων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έπειτα και από σχετικές τηλεφωνικές επικοινωνίας που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Το γεγονός ότι δεν έκανε δεκτό το τότε αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής κάτι το οποίο θα μετέφερε για ακόμη μια φορά τη διαπραγμάτευση από το επίπεδο "κλιμακίων" σε επίπεδο "πολιτικό" έχει τη σημασία του καθώς φαίνεται πως η Ευρώπη επιθυμεί να κλείσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις.