Κομισιόν: Σε ανάπτυξη η Ελλάδα το β’ εξάμηνο του 2016

Ανάπτυξη μπορούν να φέρουν η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της οικονομίας το 2015 σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμά η Κομισιόν.
Βλέπει πτώση ΑΕΠ 0,3% το 2016 και αύξηση 2,7% το 2017.
Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015 αντανακλώντας ανελαστική ιδιωτική κατανάλωση και θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών διαπιστώνει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις και εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανέλθει σε ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί το 2017 (+2,7% του ΑΕΠ) αντανακλώντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης και το αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μιλά για καλύτερα του αναμενομένου δημόσια οικονομικά το 2015 τα οποία αναμένεται να βελτιωθούν εξαιτίας του δημοσιονομικού πακέτου που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΕΠ το 2015 υποχώρησε μόλις 0,2% και αυτό είναι μια ποσοστιαία μονάδα καλύτερο απ΄ όσο αναμένονταν μετά την επιβολή των capital controls. Πέραν των λόγων που προαναφέρθηκαν το αποδίδει και στην επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων στα τέλη του έτους.
Η πρόβλεψη για το 2016 είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ, ελαφρά λιγότερο απ’ όσο αναμένονταν στις χειμερινές προβλέψεις καθώς οι αρνητικές συνέπειες το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν μικρότερες απ’ όσο αναμένονταν. Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να είναι ο λόγος της συρρίκνωσης. Όπως σημειώνεται ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχίσει να βαρύνει στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η πτώση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί από θετική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών που θα συμπληρωθεί από μια καλή τουριστική σεζόν και θετικές τάσεις στις εξαγωγές αγαθών.
Οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρά εξαιτίας των δύσκολων πιστωτικών συνθηκών. Ο περιορισμός της αβεβαιότητας από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να στηρίξει τη σταδιακή άρση των capital controls και να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις, εκτιμά η Κομισιόν. Η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται το δεύτερο εξάμηνο και να κερδίσει δυναμική το 2017 καθώς η εγχώρια ζήτηση θα επιταχύνει με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ και την ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου στην αγορά.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται διαρκώς από το 2011 και αναμένεται να είναι θετικό το 2016 εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η ανεργία υποχώρησε το 2015 και αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί στον ορατό ορίζοντα μετά τις μειώσεις στις αυξήσεις μισθών, τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, την σταδιακή ανάκαμψη και τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.
Από την άλλη πλευρά, ο αποπληθωρισμός συνεχίστηκε το 2015 και οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να υποχωρούν –με ηπιότερο ρυθμό- το 2016 ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης τιμής πετρελαίου και της αδύναμης ζήτησης, παράγοντες που αντισταθμίζουν σύμφωνα με την Κομισιόν την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Εκτιμάται δε ότι το 2017 ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.
Οι αβεβαιότητες
Η Κομισιόν παραδέχεται ωστόσο ότι γύρω από τις προβλέψεις υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες. Η ανάκαμψη εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από θετικές εξελίξεις στις χρηματαγορές και το διεθνές εμπόριο. Στα «θετικά» ρίσκα περιλαμβάνει καλύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και ιδιωτών. Στα πτωτικά πιθανή αδυναμία να καλυφθούν οι μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις του προγράμματος, πιθανή υψηλότερη του αναμενομένου αρνητική επίδραση του προσφυγικού στο εμπόριο και τον τουρισμό, όπως και μια επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο
 http://www.koutipandoras.gr/