Αυτή είναι η έκθεση του παρατηρητή του ντέρμπι!

Το SDNA αποκαλύπτει την έκθεση του παρατηρητή του ντέρμπι Νίκου Πατμανίδη και όλα όσα κατέγραψε από τις συσκέψεις στα αποδυτήρια της Λεωφόρου και τα επεισόδια. Τα σημεία που προκαλούν εντύπωση!

 http://www.sdna.gr
Το πρώτο είναι ότι δεν αναφέρει καθόλου το γεγονός ότι ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για να τσεκάρει την κατάσταση στη Λεωφόρο, πριν αποφασίσει τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι. Το δεύτερο είναι ότι για τα (πρώτα) επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς και την αστυνομία, ο Πατμανίδης επικαλείται την αστυνομία, καθώς ο ίδιος δεν τα έχει δει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, παρουσιάζουν και όσα αναφέρει σχετικά με την συνομιλία ανάμεσα στον διαιτητή του ντέρμπι και τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, τον Ταξίαρχο Παπουτσάκη. Ο Ανδρέας Παππάς ζήτησε από τον Παπουτσάκη αν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα για να πάρει την απάντηση ότι «η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και την σωματική ακεραιότητα σε περίπτωση που επιχειρηθεί εισβολή στον αγωνιστικό χώρο για το λόγο ότι υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις και σχέδιο αποτροπής».
Ο Ανδρέας Παππάς, όμως, επέμεινε και ζήτησε από τον Ταξίαρχο να εγγυηθεί (και) ότι δεν θα γίνει ρίψη φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων. Εκεί, όμως, εισέπραξε αρνητική απάντηση και περίπου στις 20:10 ανακοίνωσε την απόφασή του να μην διεξαχθεί το ντέρμπι.
Στη συνέχεια υπάρχει εκτενέστατη αναφορά στο «ντου» που έκαναν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο για την οποία σημειώνει ότι: «από την ανοικτή θύρα 13 εισήλθαν εντός αγωνιστικού χώρου αρχικά 2 οπαδοί κρατώντας δύο πυρσούς και τους οποίους εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόντουσαν στο χώρο έμπροσθεν της φυσούνας. Αρχικά απωθήθηκαν εντός της θύρας από την ομάδα περιφρούρησης του Παναθηναϊκού. Όμως εντός ολίγων λεπτών, οι οπαδοί πλήθαιναν και κατάφεραν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, περίπου 80-100, και φορώντας πολλοί εξ' αυτών full face σκούφους άρχισαν συνεχόμενες σφοδρές επιθέσεις (ακριβής φράση της αστυνομίας) εναντίων των δυνάμεων της αστυνομίας. Εκτοξεύτηκαν δεκάδες αντικείμενα (φωτοβολίδες ευθείας βολής, αναμμένοι πυρσοί, καθίσματα σπασμένα, σίδερα, κομμάτια τσιμέντων, συρματόπλεγμα, διαφημιστικές πινακίδες, καρφιά, βίδες, πέτρες, μπουκάλια, πλαστικά διαχωριστικά αποστράγγισης, μπαταρία δικύκλου κλπ) και κάποιοι εξ' αυτών έριχναν το περιεχόμενο των πυροσβεστήρων που κρατούσαν, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων»
Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρει η έκθεση του παρατηρητή του ντέρμπι Νίκου Πατμανίδη
Όνομα Παρατηρητή: Νικόλαος Πατμανίδης
Όνομα Βοηθού Παρατηρητή: Ιωάννης Κουφάκης
Όνομα Συντονιστή Εγκατάστασης: Δημήτρης Μπογδάνης
Αγωνιστική ημέρα: 11η Αγωνιστική
Αγώνας: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Στάδιο/Γήπεδο: Απόστολος Νικολαΐδης
Ημερομηνία: 21/11/2015
Ώρα έναρξης: 19:30
Αποτέλεσμα: Μή τέλεση του αγώνα
Όνομα Διαιτητή: Ανδρέας Παππάς
Δύο (2) περίπου ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, οπαδοί του Παναθηναϊκού επιχείρησαν να διασπάσουν την φραγή (με πούλμαν) της αστυνομίας στη διασταύρωση των οδών Παναθηναϊκού και Τσόχα με σκοπό, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, την είσοδο στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ρίψη βομβίδων κρότου λάμψης από πλευράς αστυνομίας και την περιορισμένη χρήση χημικών για την απώθηση των οπαδών, για χρονική περίοδο περίπου 10-15 λεπτών.
Μετά την άφιξη της αποστολής των φιλοξενούμενων και την μικρή παραμονή τους στους στα αποδυτήρια της ομάδας τους, οι παίκτες του Ολυμπιακού βγήκαν για την συνήθη βόλτα στον αγωνιστικό χώρο με τις φόρμες τους. Ενώ κατευθύνονταν, περπατώντας, από τη φυσούνα προς το κέντρο του γηπέδου, εκτοξεύτηκαν σταδιακά από οπαδούς του Παναθηναϊκού της θύρας 13, πέντε (5) φωτοβολίδες ευθείας βολής από πιστόλι-στυλό προς το μέρος τους και είχε ως αποτέλεσμα να χτυπήσει μία εξ' αυτών τον ποδοσφαιριστή Φινμπόγκασον, όπισθεν ψηλά στο δεξιό μηρό. Αμέσως οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο με παρότρυνση των παραγόντων της ομάδας για διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας.
Στη συνέχεια του περιστατικού αυτού, περίπου 60 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και μέχρι την ώρα ανακοίνωσης, από τα μεγάφωνα, της απόφασης του διαιτητή περί μή τέλεσης του αγώνα, συνέβησαν τα εξής:
Πραγματοποιήθηκαν απανωτές συσκέψεις (τουλάχιστον τρεις [3]) στο γραφείο των διαιτητών, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο (2) ομάδων, του Παρατηρητή Αγώνα και του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ταξίαρχου κ. Παπουτσάκη.
Στις συναντήσεις αυτές, ο διαιτητής, αφού ανέφερε τα ανωτέρω περιστατικά και ανέλυσε τί προβλέπουν οι κανονισμοί, άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των ομάδων.
Μετά την πρώτη από αυτές τις συναντήσεις και περί ώρα 18:00 περίπου, ο 4ος διαιτητής κ. Κουκουλάκης, μετέβη στον αγωνιστικό χώρο για να ελέγξει την κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε επεισόδιο στη θύρα 11 αριστερά της φυσούνας με συμπλοκή των οπαδών του Παναθηναϊκού με τις ευρισκόμενες πάνω στη θύρα αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτό το διάστημα περίπου 8-10 οπαδοί της γηπεδούχου, από την ίδια θύρα, κατέβηκαν τη σκάλα της θύρας αυτή και εισήλθαν στην περίμετρο του αγωνιστικού χώρου. Με επέμβαση της ομάδας περιφρούρησης του Παναθηναϊκού, απωθήθηκαν και επανήλθαν στις θέσεις τους. Το όλο επεισόδιο διήρκεσε περίπου 10-15 λεπτά.
Στις επόμενες συναντήσεις στο γραφείο των διαιτητών συνεχίστηκε η κατάθεση απόψεων των μερών με σταδιακή ενημέρωση από πλευράς αστυνομίας των διαφόρων περιστατικών που λάμβαναν μέρος, όπως τραυματισμός αστυνομικού σε συμπλοκή, σπάσιμο λουκέτου στη θύρα 13 και ως εκ τούτου ανοικτή θύρα. Ερχόμενος ο Εισαγγελέας κ. Σιμιτζόγλου και αφού ενημερώθηκε από τα μέρη για τις απόψεις τους επί των περιστατικών, ζήτησε να διενεργηθεί ιατρικός έλεγχος της κατάστασης υγείας του ποδοσφαιριστή Φινμπόγκασον. Υπεδήχθη από τον παρατηρητή του αγώνα ο ιατρός του αγώνα, ως θεσμικά υπεύθυνος, κος Ασημακόπουλος Χρήστος. Στη συνέχεια ο κ. Εισαγγελέας, ο ιατρός και ο υποφαινόμενος, μετέβησαν στα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδος, εξετάστηκε ο ποδοσφαιριστής και επιδείχτηκε η φόρμα του στο σημείο που χτυπήθηκε από την φωτοβολίδα.
Στο γραφείο των διαιτητών, ο ιατρός, παρουσία όλων μας, μας δήλωσε ότι διαπίστωσε "μία ερυθρότητα στην περιοχή της έξω επιφάνειας του δεξιού μηρού" στο σημείο που χτυπήθηκε από τη φωτοβολίδα.
Εν συνεχεία ο διαιτητής κ. Παππάς απευθύνθηκε στον ταξίαρχο κ. Παπουτσάκη και τον ρώτησε κατά πόσο η αστυνομία μπορούσε να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο ταξίαρχος απάντησε ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και την σωματική ακεραιόητα σε περίπτωση που επιχειρηθεί εισβολή στον αγωνιστικό χώρο για το λόγο ότι υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις και σχέδιο αποτροπής. Στη συνέχεια ο κ. Παππάς ρώτησε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει ρίψη φωτοβολίδων, ιδιαίτερα ευθείας βολής, καθώς και αντικειμένων που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διαγωνιζόμενων και των ευρισκόμενων νομίμως στον αγωνιστικό χώρο. Ο κ. Παπουτσάκης απάντησε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί για αυτό λόγω του πλήθους των φιλάθλων αλλά γιατί ο δράστης ή οι δράστες των προηγούμενων εκτοξεύσεων παραμένουν ανεντόπιστοι για το λόγο ότι μετακινείτο συνεχώς εντός της θύρας κρυπτόμενοι παρά την προσπάθεια ανεύρεσής τους από τις κάμερες ασφαλείας. Επιπρόσθετα περί την 20:00 ώρα πληροφορηθήκαμε από τον επικεφαλής ότι οπαδοί της θύρας 13 ξύλωσαν το συρματόπλεγμα που βρίσκονταν στο άνω μέρος των κιγκλιδωμάτων της θύρας αυτής.
Περίπου στις 20:10 ο κ. Παππάς μου ζήτησε να καλέσω τους εκπροσώπους των δύο (2) ομάδων για να τους ανακοινώσει την οριστική απόφασή του, πράγμα που έγινε ανακοινώνοντάς τους την μή τέλεση του αγώνα. Μου ζήτησε και μετέφερα την απόφασή του στον υπεύθυνο διοργάνωσης κ. Βλάχο ώστε να ανακοινωθεί από τα μεγάφωνα του γηπέδου προς γνώση των φιλάθλων, πράγμα που έγινε.
Μερικές στιγμές μετά την ανακοίνωση περί μή τέλεσης του αγώνα, φίλαθλοι του Παναθηναϊκού της θύρας 13, άναψαν περίπου 40 πυρσούς εκ των οποίων περίπου 10 ερρίφθησαν στον αγωνιστικό χώρο, και ταυτόχρονα εκφώνησαν το σύνθημα "Άντε γαμήσου Κοντονή" από τη θύρα 13 και τις όμορες θύρες.
Εν συνεχεία από την ανοικτή θύρα 13 εισήλθαν εντός αγωνιστικού χώρου αρχικά 2 οπαδοί κρατώντας δύο (2) πυρσούς και τους οποίους εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόντουσαν στο χώρο έμπροσθεν της φυσούνας. Αρχικά απωθήθηκαν εντός της θύρας από την ομάδα περιφρούρησης του Παναθηναϊκού. Όμως εντός ολίγων λεπτών, οι οπαδοί πλήθαιναν και κατάφεραν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, περίπου 80-100, και φορώντας πολλοί εξ' αυτών full face σκούφους άρχισαν συνεχόμενες σφοδρές επιθέσεις (ακριβής φράση της αστυνομίας) εναντίων των δυνάμεων της αστυνομίας. Εκτοξεύτηκαν δεκάδες αντικείμενα (φωτοβολίδες ευθείας βολής, αναμμένοι πυρσοί, καθίσματα σπασμένα, σίδερα, κομμάτια τσιμέντων, συρματόπλεγμα, διαφημιστικές πινακίδες, καρφιά, βίδες, πέτρες, μπουκάλια, πλαστικά διαχωριστικά αποστράγγισης, μπαταρία δικύκλου κλπ) και κάποιοι εξ' αυτών έριχναν το περιεχόμενο των πυροσβεστήρων που κρατούσαν, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι συμπλοκές κράτησαν περίπου 40 λεπτά μέχρι την οριστική επαναφορά τους στις θύρες 13 και 2. Μετά από παραμονή περίπου 15 λεπτών στις θέσεις τους, αποχώρησαν από τις θύρες αυτές ενώ το υπόλοιπο γήπεδο είχε ήδη εκκενωθεί.
Γενικές παρατηρήσεις (Οργάνωση Αγώνα, Συνεργασία με Π.Α.Ε., Συνεργασία με άλλους φορείς κλπ.)
Η εικόνα στην πρωινή συνάντηση προετοιμασίας, ο σχεδιασμός των μέτρων τάξης και ασφάλειας της αστυνομίας και το κλίμα συνεννόησης μεταξύ των ομάδων προέδιδαν μια συνάντηση με καλή οργάνωση, συνεργασία με τις 2 ΠΑΕ και την αστυνομία.
Η εν συνεχεία καταγραφή των περιστατικών ολοκλήρωσε την εικόνα.
Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια των εκπροσώπων του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα του υπεύθυνου οργάνωσης κ. Βλάχου και του αναπληρωτή υπεύθυνου ασφαλείας κ. Νικητόγλου, οι οποίοι στο περιστατικό της θύρας 11, εισήλθαν εντός της θύρας ανάμεσα στους συμπλεκόμενους εμπράκτως "μαχόμενοι" για την αποκλιμάκωση της έντασης από τους οπαδούς της ομάδος τους.