ΠΡΟΣΟΧΗ. Οι κίνδυνοι στις ανέπαφες (contactless) τραπεζικές κάρτες.

Πριν λίγες ημέρες, μέλη της Ομάδας έλαβαν ταχυδρομικά τις νέες κάρτες από την «Εθνική Τράπεζα» και την «Alpha Bank» που είναι  «ανέπαφες»-contactless(=λειτουργούν χωρίς επαφή).
Αντί να εισάγεται η κάρτα στο μηχάνημα αρκεί να πλησιάζετε σε αυτό. Η κάρτα αυτή μπορεί να διαβαστεί από απόσταση και έτσι πραγματοποιείται η συναλλαγή. Επιπλέον, για ποσά μέχρι 25 ευρώ ΔΕΝ θα απαιτείται καμία άλλη ενέργεια, ούτε κωδικός pin, ούτε υπογραφή.
Τι θα γίνει όμως αν -χωρίς να το καταλάβετε -κάποιος που κάθετε δίπλα σας στη στάση του λεωφορείου, διαβάσει την κάρτα σας από απόσταση (ανέπαφα) ; Πόσο κοστίζει άραγε ένας τέτοιος μηχανισμός ανάγνωσης τραπεζικών καρτών; (μόλις 15 ευρώ! το αποκαλύπτουμε παρακάτω)
Είναι λίγα τα μέρη που οι πολίτες βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον; Πόσα στοιχεία τέτοιων ανέπαφων καρτών θα διάβαζε ένας (κάτοχος του ειδικού αναγνώστη και του αντίστοιχου λογισμικού) που θα διέλθει μέσα από ένα λεωφορείο; ή από μια ουρά αναμονής πχ στην εφορία; ή μέσα σε ένα μπαρ όπου οι πελάτες στέκονται όρθιοι και σε κοντινή απόσταση; ή στις κερκίδες ενός γηπέδου; ή ακόμη και στο προσκύνημα μιας εικόνας μέσα σε μια εκκλησία που πανηγυρίζει;
Πριν παραθέσουμε τα διαφημιστικά των τραπεζών Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank για να διαπιστώσετε μόνοι σας πόσο άμεσα και σαρωτικά μας επιβάλλουν την νέα -επικίνδυνη- τεχνολογία των «ανέπαφων συναλλαγών», σας ενημερώνουμε ότι μέλη μας έχουν ήδη απευθυνθεί εγγράφως στις Τράπεζες Εθνική και Alpha και περιμένουμε την επίσημη απάντηση τους (δείτε στο τέλος της ανάρτησης).
Δείτε 5 παραδείγματα, για το πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να υποκλέψει μια ανέπαφη (contactless) κάρτα:
1) Βίντεο που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να σας υποκλέψει μια τέτοια ανέπαφη (contactless) κάρτα, χωρίς να το αντιληφθείτε και στη συνέχεια να την αντιγράψει :
Υποκλοπή δεδομένων από πιστωτικές κάρτες με RFID. Παράδειγμα 1ο :