Καθολική διάψευση δημοσιεύματος των FT για «bail in»- Επιβεβαίωση του «Κόκκινου»

Η... μεταμεσονύκτια φημολογία στηρίχθηκε σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο εξετάζονται σενάρια bail in έως και 30%, σε λογαριασμούς άνω των 8.000 ευρώ, «τουλάχιστον σε μία τράπεζα».  
 
«Πλήρως ανυπόστατο» και «εκ του πονηρού» χαρακτήρισε το δημοσίευμα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη. Πηγές  της Τράπεζας της Ελλάδος αποσαφήνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Σε κατηγορηματική διάψευση προέβησαν και στελέχη των «συστημικών» τραπεζών.  
 
Όπως είναι γνωστό, πέραν της ελληνικής νομοθεσίας που δεν αφήνει περιθώρια για υλοποίηση τέτοιων σεναρίων, το σχετικό ευρωπαϊκό status εγγυάται και διασφαλίζει πλήρως τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.  «Κούρεμα» σε αυτές δεν νοείται, βάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων. 
 
Αυτό ακριβώς τόνισε, μιλώντας στον «Σκάι» η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τέτοια σενάρια.  
 
Το δημοσίευμα των Financial Times αποτελεί προβοκάτσια και  υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο ζητεί από την εφημερίδα να ανακαλέσει το  δημοσίευμα.

Προτού ακόμη αποφασίσουν οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την κινδυνολογία για τις καταθέσεις σαν ύστατη «σανίδα σωτηρίας», στο Κόκκινο είχε εξηγηθεί, νηφάλια και με στοιχεία, η πραγματικότητα.