Eφιάλτης το Πορτογαλικό θαύμα ! Απέτυχε το μνημόνιο και τώρα το χρέος τρέχει !!

Ξεχάστε την Ελλάδα: η επόμενη μεγάλη κρίση στην Ευρώπη έρχεται από τα δυτικά και είναι ηΠορτογαλία, γράφει το Marketwatch.

Η χώρα είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η Πορτογαλία δεν έχει πια βιώσιμο χρέος και το μεγαλύτερο μέρος του το χρωστά σε επενδυτές από το εξωτερικό, αναφέρει το Marketwatch.
Αργότερα μέσα στη χρονιά η χώρα έχει εκλογές, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μία πορτογαλική κρίση, αποκαλύπτοντας ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη εμπλέκουν πολλούς περισσότερους από τους Έλληνες.
Όπως και η Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν παρουσιάζει μία διατηρήσιμη ανάκαμψη. Στην επιφάνεια, η χώρα φαίνεται να είναι καλύτερα από ό,τι πριν 3 χρόνια.
Δεν είναι πια σε «μνημόνιο» και η οικονομία δείχνει να αναπτύσσεται και πάλι. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας έτσι έναν ολόκληρο χρόνο ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,5%, υπογραμμίζει το Marketwatch.
Αλλά αυτή η μικρή ανάκαμψη δεν φαίνεται ιδιαίτερα βιώσιμη. Αποτελεί κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα καταναλωτικών δαπανών και μιας κυκλικής αύξησης στις επενδύσεις. Ωστόσο, οι εξαγωγές συνεχίζουν να πέφτουν και η ανεργία νσ αυξάνεται.
Τα τελευταία νούμερα τη δείχνουν μέχρι και στο 13,7% του εργατικού δυναμικού. Το σημαντικότερο όμως θέμα είναι το χρέος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το χρέος της Πορτογαλίας έχει φτάσει στο 130% του ΑΕΠ.
Όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε, ότι όταν ένα χρέος σκαρφαλώσει από το 130% και πάνω, παύει να είναι βιώσιμο.
Ακόμα πιο ανησυχητικό: το 70% ανήκει σε ξένους. Και το πράγμα δεν τελειώνει εδώ: αν αθροίσουμε το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, η Πορτογαλία έχει περισσότερο χρέος από κάθε χώρα στην Ευρωζώνη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης (όπου το μεγαλύτερο χρέος είναι του δημοσίου).
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνουν εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Το σοσιαλιστικό κόμμα του Antonio Costa πρόκειται να κερδίσει πολλές έδρες υποσχόμενο τερματισμό της λιτότητας.
Και εάν και οι Podemos, από την άλλη μεριά των συνόρων, τα πάνε καλά στις δικές τους εκλογές, αυτό θα ενθαρρύνει τα κόμματα της αριστεράς στην Πορτογαλία να απορρίψουν νέα μέτρα λιτότητας από ΕΚΤ και ΔΝΤ.