Πήρε πίσω το ΔΝΤ τα περί Grexit

Στο μονοπάτι της δημιουργικής ασάφειας φαίνεται να βαδίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγο μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί Grexit και τον σάλο που προκάλεσαν στην Ευρώπη,
το Ταμείο προχώρησε σε στροφή 180ο, επισημαίνοντας μέσω εκπροσώπου πως υπήρξαν ανακρίβειες στη… μετάφραση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ειδικότερα, ο Τζέρι Ράις έκανε λόγο για λανθασμένες αναφορές, υπογραμμίζοντας πως οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ δεν ήταν ακριβείς και ως εκ τούτου υπήρξαν παρερμηνείες.


«Παρατηρήθηκαν προβλήματα με τη μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης» ανέφερε ο κ. Ράις, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τόσο την ερώτηση του δημοσιογράφου όσο και την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Οικονομικοί αναλυτές επεσήμαναν, πάντως, πως οι δηλώσεις της Λαγκάρντ δυναμιτίζουν παρά εκτονώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας - πιστωτών, εντείνοντας παράλληλα το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας. Όλη αυτή η δημιουργική «ασάφεια» και τα ήξεις-αφήξεις στις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων -και όχι μόνο- αξιωματούχων επηρεάζουν τις αγορές και δεν επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία να προσελκύσει επενδύσεις, τροφοδοτώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
----------
Ερώτηση: Ως πρώην υπουργός Οικονομικών γνωρίζετε την επιχειρηματολογία πολύ καλά. Τα ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τη νομισματική ένωση να βρίσκεται σε κίνδυνο και θεωρούν πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει. Είναι αυτό θέμα για το ΔΝΤ, το έχετε υπ' όψιν σας;

Απάντηση κας Λαγκάρντ: Η εντολή μας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανά την υφήλιο. Συνεπώς, οποιαδήποτε αβεβαιότητα, πιθανή ευθραυστότητα ή αστάθεια μας απασχολεί. Δεν είμαστε αφελείς και δεν νομίζουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι ή θα ήταν περίπατος. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ελπίζω πως οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, διότι πιστεύω ότι θα βρουν κοινό έδαφος συμφωνίας για το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε, είναι μια πιθανότητα.
http://www.zougla.gr/