ΗΠΑ : Δύο νεκροί σε έκθεση σκίτσων του Μωάμεθ

Δύο άνδρες που υπάρχουν υποψίες πως έφεραν εκρηκτικά σκοτώθηκαν χθες, ενώ ένας υπάλληλος εταιρείας ασφαλείας τραυματίστηκε, έξω από έναν χώρο τέχνης όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και ο δήμος της πόλης Γκάρλαντ και μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.
Μέλη μιας μονάδας των SWAT (Special Weapons And Tactics, ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας) είπαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δύο ύποπτοι άνοιξαν πυρ εναντίον του χώρου τέχνης Curtis Culwell Center, όπου γινόταν η έκθεση, στην πόλη Γκάρλαντ. Η εκδήλωση είχε στόχο την υπεράσπιση της “ελευθερίας της έκφρασης”, σύμφωνα με τους διοργανωτές της.
Την εκδήλωση οργάνωσε η “American Freedom Defense Initiative” (“Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Αμερικανικής Ελευθερίας”), η οποία είχε προσκαλέσει να μιλήσει σε αυτή τον Ολλανδό δεξιό λαϊκιστή ηγέτη Χέερτ Βίλντερς.
Ο Βίλντερς αναφέρθηκε στο επεισόδιο στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: “Πυρά στο Γκάρλαντ, στην έκθεση των σκίτσων του Μωάμεθ για την ελευθερία της έκφρασης. Είχα μόλις φύγει από το κτίριο”.
Η αστυνομία του Γκάρλαντ ανέφερε ότι αναζητεί ένα όχημα στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν εκρηκτικές ύλες.
Εξάλλου, σύμφωνα με ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο παρακολουθεί τις ραδιοεπικοινωνίες της αστυνομίας, ένας ύποπτος εντοπίστηκε μέσα σε ένα κατάστημα κρατώντας μια χειροβομβίδα στο χέρι, και ένα εκθεσιακό και ένα εμπορικό κέντρο σε μικρή απόσταση εκκενώθηκαν.
Ο Βίλντερς ανέφερε σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον “σόκαρε” αυτή η “επίθεση εναντίον της ελευθερίας των πάντων”.
Η επίθεση—που απηχεί τρομοκρατικές ενέργειες και απειλές που έχουν γίνει και σε άλλες δυτικές χώρες με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ—σημειώθηκε λίγο πριν από τις 19:00.
Ένας υπάλληλος εταιρείας ασφαλείας τραυματίστηκε από τα πυρά των ενόπλων στο κέντρο και στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες της αστυνομίας που ακολούθησε, οι δύο ύποπτοι έπεσαν νεκροί. Τα τραύματα του υπαλλήλου της εταιρείας ασφαλείας δεν είναι τόσο σοβαρά που να κρίνεται ότι απειλείται η ζωή του, σύμφωνα με τον δήμο του Γκάρλαντ.
Δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμιά πληροφορία για την ταυτότητα των δραστών.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ισλαμιστές ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον της σύνταξης της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό εξαιτίας των σκίτσων του Μωάμεθ που δημοσιεύει, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.