Βαρουφάκης: Η 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία

Η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99.5 ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχει επέλθει συμφωνία ως προς το μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τον ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να εισρεύσουν 900 εκατ. ευρώ από την αλλαγή των συντελεστών στα δημόσια ταμεία.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να αυξηθεί και αντιθέτως θα μειωθεί, όπως και στα τρόφιμα. Ωστόσο, θα αυξηθεί στα ξενοδοχεία.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε, εξάλλου, ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ή στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Είπε ότι η πρόταση έγινε από την πλευρά των Θεσμών, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν - όπως είπε - μεγαλύτερες αδικίες.
Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
Ο υπουργός Οικονομικών ήταν επικριτικός έναντι των εταίρων, κάνοντας λόγο για "διαρροές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης" και προσχηματικές διαφωνίες από την πλευρά τους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της, ακούγονται πολλά από τη μία πλευρά, ιδίως από τους εταίρους μας, που θέλουν να αποσπάσουν τα περισσότερα".
Η συμφωνία, για την οποία ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι "πολύ κοντά", θα περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους, για να μπορέσει, όπως είπε, να είναι βιώσιμο.