Λευκός Οίκος: Grexit σημαίνει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και κανείς δεν θα πρέπει να έχει την εντύπωση ότι οι χρηματαγορές έχουν πλήρως κοστολογήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Οι δηλώσεις του Τζέισον Φέρμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς από το Βερολίνο, είναι οι πιο σκληρές που έχει κάνει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος και έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης από μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη είναι περιορισμένοι.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είναι απλώς κακή για την ελληνική οικονομία. Θα έθετε σε έναν πολύ μεγάλο και άσκοπο κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, την ώρα ακριβώς που πολλά πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλά», εξήγησε ο Φέρμαν.
Αν και ο Σόιμπλε νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε επισημάνει ότι οι χρηματαγορές έχουν κοστολογήσει κάθε πιθανή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομική κρίση, ο Φέρμαν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου σχετικά με την υποτίμηση των κινδύνων μετάδοσης.
«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να μας καθησυχάσουν οι αποδόσεις των χρηματαγορών σε κάποια δεδομένη στιγμή. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα και δεν θέλουμε να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», εξήγησε ο ίδιος.
«Το μάθημα της ιστορίας είναι ότι απλώς δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις», πρόσθεσε. «Θα ήταν πολύ καλύτερο να αποφύγουμε (ένα Grexit)», καθώς όπως επεσήμανε ο Φέρμαν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις, να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματαγορές και «να απειλήσει την κατά τα άλλα ολοένα και πιο επιτυχημένη οικονομική ανάκαμψη». 
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)