Ν. Φίλης: «Οι δανειστές δεν έχουν ενιαία γραμμή - Το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής δεν είναι μπλόφα»

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι «δεν θα είναι χωρίς κόστος για τους ίδιους» τυχόν «ατύχημα» (π.χ. πιστωτικό γεγονός) τόνισε ο κ. Φίλης, εκτιμώντας παράλληλα πως είναι ισχυρό γι' αυτούς το πολιτικό κίνητρο, δηλαδή ο στόχος να μειώσουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    


Ερωτηθείς εάν και κατά πόσο στο Eurogroup της Λετονίας δείχνει ότι ισχυροποιείται ή και επικρατεί στις τάξεις των δανειστών η «σκληρή γραμμή», τώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Η διαπραγμάτευση έχει εναλλαγές φάσεων και υπόκειται και σε επικοινωνιακή διαχείριση. Οι δανειστές δεν θα κάνουν κάτι που θα φανεί ως υποχώρηση εκ μέρους τους. Ακόμη και αν επί της ουσίας κάνουν υποχωρήσεις, θα έχουν φροντίσει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες, δεν λέω του εξευτελισμού, αλλά πάντως της πίεσης που ασκήθηκε. Κι αυτό για να μην σηκώσει άλλος κεφάλι στην Ευρώπη».

Και συνέχισε:

«Το θέμα είναι στην ουσία πολιτικό, δεν περιορίζεται σε μια οικονομική διαπραγμάτευση. Δεν τη θέλουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν τους κάνει. Το έχουν πει. Για αυτό βλέπουμε πάλι σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, κλπ. Να έχουμε δηλαδή πάλι Παπαδήμους… Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε Παπανδρέου για να το κάνουμε. Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση – και όποιος αντέξει. Να μην ξεχνάμε όμως τη βαθύτερη διάσταση αυτού που γίνεται. Δηλαδή το ποιοι είναι αποδεκτοί για να κυβερνούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να υλοποιήσει την προειδοποίησή της και να αναστείλει τις εξοφλήσεις οφειλών προς τους δανειστές, εάν αυτοί συνεχίσουν να στερούν τη ρευστότητα από τη χώρα, ο κ. Φίλης είπε:

«Αυτή δεν είναι απειλή ενός τζογαδόρου- δεν μπλοφάρουμε. Προκύπτει από τα πράγματα. Υπάρχει ένα ακραίο χρονικό σημείο, τον Ιούνιο, που οι δανειστές δεν μπορούν να ξεπεράσουν μπλοφάροντας. Ιούλιο και Αύγουστο έχουμε να πληρώσουμε πολλά, δεν μπορούμε να δώσουμε 20 δισεκατομμύρια χωρίς να έχουμε χρηματοδοτηθεί».

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι ισχύουν οι 4 κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές» και, σχολιάζοντας την αξίωση κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) να αποδεχθεί η κυβέρνηση όλους τους όρους των δανειστών, είπε:

«Αν το κάναμε δεν θα ήμασταν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να αναιρέσουμε τη λαϊκή εντολή, ούτε τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο διαπραγμάτευση και έντιμος συμβιβασμός, άλλο αυτό που ζητούν».

Με αφορμή σχόλια ακροατών του «Κόκκινου», που ζητούσαν να επιδείξει αντοχή η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ο κ. Φίλης είπε:

«Αυτά είναι και τα μηνύματα που παίρνουμε, γενικά. Κι όσο φτωχότεροι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιεστικότερα μας ζητούν να μην υποχωρήσουμε στα θεμελιώδη. Οι κάπως εύποροι σκέφτονται ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο όσα ήδη έχουν. Η κοινωνία, βλέπετε, δεν είναι ενιαία. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε, να μην ενισχύονται τάσεις κοινωνικού εμφυλίου».